Hoofdmenu
Onze Producten

OCEANIË

Fraser Island

Je dacht misschien altijd dat de Sahara het grootste aantal zandkorrels ter wereld bevat, maar eigenlijk is dit niet het geval. Fraser Island is namelijk het grootste zandeiland van de wereld en dit eiland bevat meer zandkorrels dan de beroemde Sahara. Je huurt een 4×4 op Fraser Island en je kunt het hele eiland verkennen.

Wat is Fraser Island?

Het is het grootste zandeiland van de wereld. Het eiland hoort bij de oostkust van Australië, bij de staat Queensland. Het eiland is maar liefst 122 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed.

Het klimaat van het eiland is tropisch, maar het landschap van Fraser Island is erg veelzijdig. Van mangrovebossen tot tropische regenwouden, duinlandschap en bossen met eucalyptusbomen: je komt het allemaal tegen op Fraser Island.

Een 4×4

De beste manier om Fraser Island te ontdekken, is door een 4×4 te huren als je eenmaal op het eiland aangekomen bent. Met een 4×4 kun je snel genoeg reizen om zo veel mogelijk van het eiland te zien, maar kom je bovendien door de flinke zandbanken op het eiland heen. Daar komt nog bij dat een trip met de 4×4 erg leuk is en zeker als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Hervey Bay

Hervey Bay is een bijzondere plaats, die je vanuit Fraser Island met de ferry kunt bereiken. Wat Hervey Bay zo bijzonder maakt, is dat je vanuit deze plaats goed walvissen kunt spotten. Hervey Bay wordt ook wel de walvisspot hoofdstad van de wereld genoemd en is een must-see voor echte dierenliefhebbers.

Fraser Island

Bezienswaardigheden 

Er zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen op Fraser Island. Niet alleen het eiland zelf is een grote bezienswaardigheid, maar ook diverse hoogtepunten op het zandeiland zijn de moeite waard om te bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lake McKenzie: een groot zoetwatermeer op Fraser Island (zie foto hierboven). Op Fraser Island zijn maar liefst veertig van dit soort meren te vinden, maar Lake McKenzie is het mooist en daarom ook het bekendst. Dit komt omdat het water van dit meer zo helderblauw is, dat je de zandkorrels op de bodem van het meer bijna kunt tellen.

TIP ♥ een bekende bezienswaardigheid op het eiland is het schip wrak van S.S. Maheno (zie foto hieronder).

The Cathedrals

Een andere bezienswaardigheid op Fraser Island is The Cathedrals. Dit zijn opvallende, rode zandsteenformaties die hoog de lucht in schieten. Rondom The Cathedrals zijn picknickgelegenheden geplaatst, zodat je hier lekker een broodje kunt eten tijdens je 4×4 tour. Een bijzondere lunchpauze, met een fenomenaal uitzicht op de zandsteen formaties.

Lake MacKenzie

De parel van het eiland is Lake MacKenzie, een groot meer met kristalhelder water en wit zand. Vanwege haar schoonheid en de populariteit, kan het erg druk worden rond de middag dag in het hoogseizoen.

Eli Creek

Tot slot is er nog Eli Creek. Dit is een helder riviertje van ongeveer drie meter breed, dat je rechtstreeks naar het strand laat drijven. Vooral de omgeving van het riviertje is erg bijzonder, want hier vliegen maar liefst 230 vogelsoorten rond en groeien allerlei bijzondere palmen, prehistorische varens en grote Kauridennen.

Fraser Island

Geschiedenis

Het zand waar Fraser Island uit bestaat, is afkomstig uit de plateaus van Nieuw-Zuid-Wales. Dit zand wordt al honderdduizenden jaren door rivieren naar de zee vervoerd, waar de stroming van de zee het weer naar het noorden vervoert. Omdat er in het gebied van Fraser Island drie grote rotsen van vulkanische oorsprong stonden, bleef het zand hier liggen en ontstond er een groot zandeiland.

Ongeveer 10.000 tot 20.000 jaar geleden is Fraser Island als grote zandbak losgeraakt van het vasteland. Daarom is het nu een eiland en geen deel van het vasteland van Australië meer en mag het met recht het grootste zandeiland van de wereld genoemd worden.

TIP ♥ je kunt Fraser Island ontdekken d.m.v een één- of twee-daagse tour te boeken. Deze tours vertrekken vanaf Hervey Bay of Rainbow Beach en rijd je rond in een 4×4 naar alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours beginnen rond de 190 dollar incl fees en een gids.

Slapen

Er zijn geen hostels op het eiland, alleen resorts. En die zijn duur. De meerderheid van de mensen komt hier om te kamperen, dat kan over het hele eiland. Een camping vergunning koop je voor slechts 5,95 Australische Dollar per nacht via het Department of National Parks, Recreation, Sport, and Racing.

Fraser Island

Hoe kom je er?

Je komt op Fraser Island met een ferry vanuit Rainbow Beach of Hervey Bay. Hier huur je ook een 4×4, die je nodig hebt om het eiland te verkennen. Je kunt ook mee met een georganiseerde tour naar Fraser Island, maar het is toch echt leuker om zelf met een 4×4 over het eiland heen te crossen. Wij raden je daarom altijd aan om zelf een tour te organiseren naar het eiland.

TIP ♥ eenpersoonskamers kosten ongeveer 80 Australische Dollar per nacht, een tweepersoonskamer zo’n 110-135 dollar per nacht.

Beste reistijd

In principe kun je Fraser Island het hele jaar door bezoeken vanwege de aangename temperaturen. Tijdens de wintermaanden (mei t/m augustus) schommelt de temperaturen tussen de 15 en 25 graden. In de zomer, de maanden januari tot en met maart, lopen de temperaturen op tot zo’n 30 graden.

De natste maanden zijn de zomermanden (januari t/m maart). Dan valt er de meeste regen. Dit maakt misschien niet zo veel uit als je vooral in een 4×4 zit, maar het is toch fijner om in droog weer rond te crossen dan in een flinke regenbui.

De beste tijd om Fraser Island te bezoeken is tijdens de lente en de herfst, dus de maanden juni tot en met november wanneer de temperatuur warm genoeg is om te zwemmen in de zoetwatermeren. Piekseizoen voor de lokale Aussies is tijdens de kerstvakantie en  schoolvakanties in september.

Beste reistijd Fraser Island

Locatie Fraser Island

Wat wij vinden:
  • Oceanië-Expert
4.8

Samenvatting

Je dacht misschien altijd dat de Sahara het grootste aantal zandkorrels ter wereld bevat, maar eigenlijk is dit niet het geval. Fraser Island is namelijk het grootste zandeiland van de wereld en dit eiland bevat meer zandkorrels dan de beroemde Sahara. Je huurt een 4×4 op Fraser Island en je kunt het hele eiland verkennen.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.