Kakadu National Park is een prachtig nationaal park in de Northern Territory in Australië. Het park bestaat uit rotsplateaus, watervallen, waterpoelen (billabongs), lange rivieren, kustvlakten en rode rotswanden en is een van de hoogtepunten van het gebied. Een must-see om te bezoeken, zeker als je in Northern Territory bent en gemakkelijk naar het natuurgebied kunt komen.

Het Kakadu National Park

Kakadu National Park is opgericht in het jaar 1981. Het park is 19.804 vierkante kilometer groot en wordt gezamenlijk bestuurd door de Australische overheid en de Aboriginalbevolking. Zij leefde oorspronkelijk in het gebied van het park. De naam Kakadu is dan ook een verbastering van een Aboriginalwoord, namelijk Gagudju.

TIP – je kunt verschillende tours boeken naar en door het park varierend van $100 tot $250 Australische Dollar. Check bijvoorbeeld eens Kakadu Animal Tracks of Kakadu Air waarmee je met een helicopter over het park vliegt.

Kakadu National Park staat maar liefst twee keer op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit komt omdat het park op de lijst staat vanwege de culturele waarde (door het grote aantal rotstekingen van Aboriginals in het park). De rijke natuur van het park heeft  hier ook mee te maken. In Kakadu National Park vind je namelijk maar liefst 25 soorten kikkers, 60 soorten zoogdieren, 51 vissoorten, 120 reptielsoorten en 280 verschillende soorten vogels. Daarnaast heeft het park honderden verschillende planten en bomen, waarvan je sommige planten en bomen enkel in dat gebied van Australië kunt bewonderen.

Kakadu National Park

Bezienswaardigheden Kakadu 

Er zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen in Kakadu National Park, waaronder bijzondere planten, mooie bomen, schitterende rotstekeningen van de Aboriginals en bijzondere dieren. Door een tour te organiseren in het park, krijg je zo veel mogelijk van de bijzondere bezienswaardigheden te zien.

Ubirr Rock en Nourlangie Rock

Vooral op Ubirr Rock en Nourlangie Rock zijn mooie rotstekeningen van de Aboriginals te zien. Ga je vooral naar dit natuurgebied om deze bijzondere kunstwerken te zien? Dan raden wij je zeker aan om deel te nemen met een tour naar Ubirr Rock en/of Nourlangie Rock.

TIP – om het park in te mogen moet je een entrance fee betalen van $25

Kakadu National Park

Kakadu Culture Camp

In Kakadu National Park is het ook mogelijk om mee te gaan met een avondtour, namelijk de night tour van Kakadu Culture Camp. Met deze tour ga je naar de roots van de Aboriginals in Australië en breng je de avond door met de lokale Bikinj familie. Deze familie vertelt je graag meer over hun leven en hun cultuur en hier kun je veel van leren. Na het ontmoeten van de familie, verzamel je zelf eten om een driegangendiner bij het kampvuur te maken. Erg bijzonder!

De geschiedenis 

Kakadu National Park werd oorspronkelijk bewoond door Aboriginals. Zij hebben er vele jaren geleden prachtige rotstekeningen op de rotswanden gemaakt. Deze kun je nog altijd bewonderen als je in het nationale park bent. Nu wordt het park bestuurd door de Australische overheid en de Aboriginals, want nog altijd een derde van de parkrangers in Kakadu National Park is Aboriginal.

Muggenspray

Zeker als je in de iets nattere perioden naar Kakadu National Park gaan, zitten hier veel muggen. Laat je trip niet verpesten door deze vervelende insecten en neem goede muggenspray mee. Ga je in de droge perioden van het jaar, dan is het ook geen overbodige luxe om muggenspray mee te nemen. Je kunt beter muggenspray meenemen zonder het echt nodig te hebben dan zonder spray zitten als je het wel nodig hebt.

Hoe kom je er?

Je komt in Kakadu National Park door eerst naar Darwin te reizen. Vanuit Darwin neem je de auto naar Kakadu National Park of boek je een directe tour naar het natuurgebied.

Kakadu National Park

Beste reistijd

In de Australische regentijd, die van november tot en met april loopt, is het erg nat in Kakadu National Park. Door de overstromingen en het onweer die tijdens de regenperiode in het nationale park voorkomen, raden wij je af om in deze periode naar Kakadu National Park te reizen. Veel delen van het park zijn in deze periode namelijk dicht en het organiseren van een tour in de opengestelde het park is door het onweer en de overstromingen ook lang niet altijd veilig.

Ga je in juli, augustus, september of oktober naar Kakadu National Park, dan geniet je van aangename temperaturen en is het bovendien vaker droog. Deze maanden vallen namelijk in de droogste periode van het jaar.

Locatie Kakadu National Park