Sydney is een bijzondere stad, die het beste van twee werelden biedt. Zo heeft Sydney iconische bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je in de unieke stad bent, maar heeft de stad ook waanzinnige stranden waar je heerlijk tot rust kunt komen. Een stad die niemand overslaat tijdens zijn of haar reis in Australië en dit is niet voor niets.

De kans is vrij groot dat je naar Sydney gat als je in Australië bent. Het is immers een van de bekendste steden van het land. Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze bijzondere stad;

Sydney; een korte intro

Sydney is een stad met twee kanten. Aan de ene kant heeft de stad vele iconische bezienswaardigheden die veel toeristen aantrekken, maar aan de andere kant heeft de stad ook prachtige stranden. Deze stranden trekken niet alleen toeristen aan, maar ook surfliefhebbers. Het is een bruisende en kosmopolitische stad met maar liefst vier miljoen inwoners en vele duizenden toeristen per maand. 

TIP – er zijn vier UNESCO sites in de stad die het bezoeken waard zijn. Dit zijn Cockatoo Island, Hyde Park Barracks, Old Government House and Domain en Great North Road

Sydney

De skyline van de stad met het beroemde Opera House

Bezienswaardigheden in Sydney

Sydney heeft diverse bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen als je in de stad bent. De belangrijkste bezienswaardigheden van de bijzondere stad, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Sydney Opera House

Sydney Opera House is de meest bekende bezienswaardigheid van de stad. Dit komt voornamelijk door de bijzondere architectuur van het pand, die erg opvalt in de skyline van de stad. Het Opera House is een concerthal waar je klassieke concerten, opera’s en balletvoorstellingen kunt bijwonen, maar je kunt ook naar de bezienswaardigheid om een rondleiding te volgen. Het bemachtigen van een kaartje voor de concerthal is niet eenvoudig, dus een rondleiding is ook zeker een goed plan B om Sydney Opera House toch van dichtbij te bewonderen.

Sydney Harbour Bridge

Ben je bij het Opera House, dan kun je meteen door naar bezienswaardigheid nummer twee: Sydney Harbour Bridge. Deze 503 meter lange brug verbindt het centrum met het noorden van de stad en werd opgeleverd in het jaar 1932. Dagelijks rijden er 150.000 voertuigen over de imposante brug, die door locals ook wel ‘de kleerhanger’ genoemd wordt. Je kunt de brug gewoon oversteken, maar je kunt de brug ook met begeleiding beklimmen in ongeveer drie uur tijd. Heb je geen hoogtevrees, dan is dit zeker een must. Op de hoogste top van de Harbour Bridge heb je namelijk het allerbeste uitzicht over de stad.

Sydney

De wereldberoemde Sydney Opera House

Darling Harbour

Darling Harbour was voorheen een belangrijke plek voor het drijven van internationale handel, maar nu vind je er voornamelijk musea, winkels, restaurants en een casino. Leuk om te bezoeken en gewoon wat rond te lopen, maar ook een goede plek om uit te gaan. En ben je op 26 januari in Sydney? Dan moet je zeker naar Darling Harbour, want op deze dag wordt de nationale feestdag gevierd met prachtig vuurwerk op Darling Harbour.

Bondi Beach

Tot slot is er nog Bondi Beach, een plek die geen enkele toerist overslaat tijdens zijn of haar bezoek aan de stad. Bondi Beach is het bekendste strand van Australië en niet alleen leuk om te zwemmen in de zee, maar ook een echt surfparadijs. Het is een plek om te relaxen en te zwemmen, maar ook om heerlijk te surfen.

Sydney

De schitterende Darling Harbour

Geschiedenis van Sydney

Het gebied rondom de haven werd 40.000 jaar geleden al bewoond door verschillende Aboriginalstammen. De verstedelijking van het gebied heeft de meeste sporen van deze oude bewoners weggevaagd, maar er zijn nog wel rotstekeningen te vinden op sommige locaties in de stad. De Europese belangstelling voor de stad groeide in het jaar 1770, toen James Cook Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van de stad) ontdekte.

TIP – in Sydney heb je bekende stranden die allemaal tussen Royal National Park n het zuiden en Palm Beach in het noorden liggen. Maar er is meer. Je hebt ook Ocean Pools in de stad (een soort zwembad met zeewater) en Harbour Beach.

Hier stichtte hij een kolonie van gevangenen, die hij New Albion noemde. Om een onduidelijke reden kreeg de kolonie de uiteindelijke naam Sydney, genoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken (Lord Sydney). In het jaar 1847 was nog slechts 3 procent van de bevolking een gevangene van de kolonie en ging het meer op een stad lijken. Bijna iedere week kwamen er schepen vol Europeanen aan in de stad, die hier een nieuw leven wilden beginnen.

Palm Beach

Bondi Beach is zeker niet het enige strand van Sydney. Je hebt ook nog het strand met de naam Palm Beach, dat ook wel het Saint Tropez van Australië wordt genoemd. Alles draait hier om zien en gezien worden en dit is een bijzondere ervaring.

Lang niet iedereen heeft zin om naar Palm Beach te gaan door de ‘zien en gezien worden’ sfeer van het strand, maar dit kan je juist ook erg aanspreken.

Door de industrialisering is Sydney in een paar tientallen jaren tijd snel gegroeid. Aan het begin van de twintigste eeuw had de stad maar liefst 1 miljoen inwoners en ook in de twintigste eeuw bleef de stad groeien. Op dit moment heeft de stad maar liefst vier miljoen inwoners en is het ook een hele belangrijke stad voor het toerisme van Australië.

Sidney

De twee bekendste highlights van de stad in een foto

Hoe kom je er?

Sydney heeft een internationaal vliegveld, ook wel Sydney Airport genoemd. Je kunt vanuit Nederland naar dit vliegveld vliegen om in de stad terecht te komen, maar er komen ook dagelijks nationale vluchten vanuit andere delen van Australië aan. Ben je al in het land, dan kun je dus ook vanuit jouw bestemming naar Sydney vliegen.

Beste reistijd

Eigenlijk kun je het hele jaar door naar deze stad reizen. Dit komt omdat het in een mediterraan klimaat ligt, wat betekent dat de temperaturen in de stad eigenlijk het hele jaar door aangenaam zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat het klimaat in het gebied van de stad wat wispelturig is. Het ene moment schijnt er een felle zon, terwijl het een minuut later zomaar flink kan gaan regenen.

In de zomer is het warm en droog, maar kan het soms wel erg heet worden in de stad. Wil je temperaturen van 40 graden Celsius liever ontwijken? Ga dan liever niet in de zomer naar deze bijzondere stad. Ga je naar Sydney voor de stranden, dan is de zomer wel een prima moment om te gaan. Ga je echt voor de bezienswaardigheden, zoals de meeste toeristen, dan ga je in het voor- of najaar.

Locatie Sydney 

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.