Hoofdmenu
Onze Producten

OCEANIË

Budget Australië

Door: Ties    |    Reacties: 2

Voor veel mensen is Australië hét backpackersland! Het land heeft alles te bieden wat de meeste reizigers zoeken. Mooie natuur, aardige mensen, cultuur en en lekker klimaat. Maar Australië is geen goedkoop land. Dat is ook de reden dat veel reizigers (met name de backpackers) uitwijken naar het goedkopere Azië. Maar wat kost zo’n reis door Australië precies? Op deze pagina geven we je alle tips en info over het budget Australie.

Welk budget voor Australië

In Thailand konden wij makkelijk reizen voor $20 per persoon per dag. Dat gaat je in Australie zeker niet lukken. maar wat kost het precies? Check deze pagina waar we je het volgende vertellen over het budget Australie;

Australische Dollar

Je budget Australie zul je moeten opmaken met de Australische Dollar (AU$), het betaalmiddel in Australië. Op dit moment (2018) is 10 Australische Dollar zo’n €7. Actuele koersen kun je bekijken op www.xe.com.

Briefjes komen in AU$5, AU$10, AU$20, AU$50 en AU$100. Fooi geven in Australië is volledig aan jezelf. Het is normaal om een goede service te belonen met een fooi tussen de 5% en 10%.

Dagbudget Australie

Een budget Australie is altijd persoonsgebonden. Daarom vind je op internet waarschijnlijk ook veel uiteenlopende bedragen. De een reist namelijk low-budget terwijl de ander baadt in luxe. Wij proberen je toch een zo goed mogelijk beeld te geven van het budget Australie. Als je echt low-budget gaat en in een hostels verblijft, de meeste maaltijden zelf kookt, en het lokale vervoer gebruikt kun je rondreizen voor zo’n $60 tot $80 Australische Dollar per dag. Dat is zo’n €40 tot €55. Dat is wel echt lowbudget.

€ TIP – reken op zo’n €60 tot €80 per dag als normaal budget. Het wordt iets goedkoper als je met z’n tweeën of extreem low-budget reist.

Natuurlijk wil en kan niet iedereen low-budget reizen. Wij zijn er ook niet altijd even goed in. De meeste reizigers pakken het toch iets luxer aan. Je verblijf een keer in een hotel, je gaat een keer uit eten gaan en je bezoekt nog eens een betaalde bezienswaardigheid. Als je hier van uit gaat ga je al snel richting de $100 tot $120 per dag (€70 – €85).

Je budget Australie kan natuurlijk ook hoger zijn als je alleen maar in resorts slaapt, maar dat is voor de meeste niet weggelegd. Je budget Australie zal nog groter worden als je een keer gaat duiken of parachutespringen.

Budget Australie

Wat kost het reizen?

Daar is niet zo 1-2-3 antwoord op te geven aangezien iedereen een andere reisstijl heeft. Het meeste geld geef je uit aan accommodatie (mits je geen auto/camper huurt) vervoer en bezienswaardigheden. De kosten daarin kunnen heel erg verschillen per regio en per persoon. Om toch een beeld te geven over hoe je budget Australie er uit moet zien; hieronder een overzicht met accommodatie, eten en drinken en vervoer.

Kosten voor accommodatie

De prijzen voor accommodatie zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Zo betaal je voor een gedeelde slaapkamer in een hostel ongeveer $20 Australische dollar per nacht (€13). Dat is best veel. In grotere, bekende steden zoals Melbourne kun je zomaar $30 tot $40 betalen. Privékamers met een tweepersoonsbed en een gedeelde badkamer in hostels variëren van $80 tot $100 Australische dollar per nacht.

Voor budget hotels moet je op minimaal $80 tot $100 Australische dollar rekenen. Dat is ongeveer €55 tot €70 per nacht. Dan heb je een tweepersoonskamer, een eigen badkamer, tv en ontbijt. Grotere, hotelketen kosten je makkelijk $200 per nacht. Overnachten op een camping kost tussen de $15 en $30 per nacht. Dat is zo’n €10 tot €20. Het is nog goedkoper als je je eigen tent meeneemt.

TIP ♥ – meld je aan bij YHA. Dit is een van de grotere hostelketens in Australië. Je vindt ze in bijna elke stad. Als je via hun website een YHA-member wordt krijg je diverse kortingen

Vervoer Australie

Je kunt een camper huren, dan bespaar je op accommodatie en je budget Australie

Kosten voor eten en drinken

Eten is alles behalve goedkoop in Australië! In een beetje fatsoenlijk restaurant kost een voorgerecht je al minstens $20 Australische dollar, dat is €13! Uit eten gaan is daarom niet heel bevordelijk voor je budget Australië. Naast het eten is het drinken in een bar of restaurant vele malen duurder dan in Nederland. Denk aan de volgende prijzen als je uit eten gaat;

 • Fish & Chips – AU$15-20 (€10-13)
 • Hamburger – AU$10-20 (€7-13)
 • Bier – AU$10 (€7)
 • Wijn – AU$8 (€5,50)
 • Koffie – AU$4-5 (€2,80 – 3,50)

Boodschappen doen

Dat zijn best hoge prijzen. Je kunt daarom meer geld besparen door zelf boodschappen te doen en je eigen eten te koken. Reken op ongeveer $100 dollar per week (€70) aan boodschappen. Dan hebben we het over pasta, groenten, fruit, drinken, vlees en andere basisvoedingsmiddelen.

Is koken niet jouw ding en vind je uit eten gaan te duur? Fastfood kost je ongeveer $15 voor een maaltijd (hamburger, frietjes, frisdrank). De beste plekken waar je lekker eten krijgt voor je geld zijn de Aziatische en Indiase restaurants. Hier heb je een goede maaltijd voor minder dan $10!

 TIP ♥ – de meeste hotels hebben een eigen keuken waar je maaltijden kunt maken.

Eten Australie

In supermarkten en markten kun je niet alleen goedkoop, maar ook lekker eten halen. Dat scheelt weer op je budget Australie.

Kosten voor vervoer

Australië is misschien wel hét land voor een roadtrip. De wegen zijn hier in prima staat en een auto of camper huren gaat vrij makkelijk. Mocht dat niet in je budget passen heeft Australië gelukkig een uitgebreid en goed wegennetwerk en goede openbare bussen en treinen waar je gebruik van kunt maken.

Een auto/camper huren of kopen

In Australië MOET je eigenlijk een roadtrip maken. Met wegen zoals de Great Ocean Road is een camper of een auto toch echt te beste manier om rond te reizen. Het is uiteraard wel afhankelijk van je budget, een auto of camper huren (of kopen) is natuurlijk niet goedkoop.

Auto of camper huren

Een auto of camper huren is de makkelijkste optie, maar tevens ook de duurste. Je betaald een vast bedrag per dag, en na je reis breng je de auto weer terug naar de afgesproken plaats. Dit hoeft niet perse de plaats te zijn waar je de camper ook gehuurd hebt.

Auto

Een auto huren is goedkoper dan een camper. Het nadeel is dat je geen slaapplaats hebt in de auto en je dus nog kosten kwijt bent voor accommodatie. Bovenop de kosten voor het huren van de auto. Een auto is wel weer wendbaarder en makkelijker te verplaatsen. Er zijn ontelbaar veel websites te vinden waar je auto’s kunt huren. Een populaire vergelijkingssite is VroomVroomVroom, een site die alle verhuurbedrijven, en dus prijzen, met elkaar vergelijkt.

Als we VroomVroomVroom gebruiken ben je voor een maand (juni, 29 dagen) autohuur zo’n $810 kwijt, omgerekend zo’n €565. Dat is €19,48 per dag. Dat is uiteraard een klein autootje en exclusief benzine.

Met een auto of camper kom je op de mooiste plekken

Camper

Een camper huren is duurder dan het huren van een auto. Het grote voordeel is dat je in je camper kunt slapen. Hierdoor bespaar je op kosten voor accommodatie. Ook voor het huren van een camper vind je op internet genoeg websites. ook VroomVroomVroom verhuurd campers.

Als we uitgaan van dezelfde periode (juni, 29 dagen) dan betaal je voor de goedkoopste camper €858, omgerekend ongeveer €605. Dat is €20,85 per dag. Dat is niet eens heel veel duurder dan een auto.

Regels

Om een auto of camper te huren in Australië moeten bestuurders minimaal 21 jaar of ouder zijn. Leeftijdseisen kunnen variëren naargelang de categorie auto. Bij sommige huurmaatschappijen moeten bestuurders tussen de 21 en 25 jaar een extra bestuurderstoelage betalen. Sommige autoverhuurbedrijven hebben maximale leeftijdsbeperkingen rond de 75-jarige leeftijd.

Rijbewijs

Je hebt ten alle tijden een internationaal rijbewijs nodig naast je eigen Nederlandse rijbewijs  Een internationaal rijbewijs (IDP) kun je aanvragen bij de ANWB (€17,95)

Je kunt een camper huren, dan bespaar je op accommodatie

Hop On Hop Off passen

Als je niet zelf wil rijden, niet het geld hebt om te vliegen maar toch een roadtrip wil maken kun je zogeheten buspasses kopen. De bekendste is Greyhound. Je kunt verschillende passen kopen. Bijvoorbeeld een 1.000 kilometer pas. Deze kost je $189 (€130). Hiermee kun je 1.000 kilometer reizen. Het maximale wat je kunt kopen is een 25.000 (!) kilometer pas. Deze kost je wel gelijk $2.675, ongeveer €1.870.

Er zijn ook backpackerbussen zoals de Oz Experience die meerdere pakketten hebben. Je kunt hier verschillende ‘trajecten’ kiezen, maar prijzen beginnen ongeveer bij $535.

Activiteiten

Het ligt er een beetje aan wat je wil doen, maar over het algemeen zijn activiteiten redelijk duur in Australië. Er zijn zoveel dingen te doen dat het ook mogelijk in te schatten is. Sommige kiezen namelijk voor gratis activiteiten zodat je een hoop geld bespaard. We gaan hier even uit van georganiseerder tours.

Meerdaagse activiteiten en tochten zijn duur. Reken op zo’n $400 $550. Een dagtocht (bijv. naar een eiland, duiken of dolfijnen kijken) kosten ongeveer $135 $230. Een dagtocht naar het Great Barrier Reef kost je zomaar $230 kosten, terwijl een tweedaagse zeiltocht rond de Whitsunday Islands makkelijk $550 kan kosten. Wil je Alice Springs naar Uluru met een drie-daagse-tocht?Dat kost je zo’n $480.

Uiteraard zijn er ook gratis activiteiten zoals een Free Walking Tour in verschillende steden of festivals waar je gratis naar toe kan.

Queensland

Gelukkig zijn de meeste stranden gratis :)

Pinnen

Pinnen is geen enkel probleem in Australië. In elke stad en de meeste kleinere dorpen vind je geldautomaten die buitenlandse pinpassen en creditcards accepteren. Hou er wel rekening mee dat je per transactie een x-bedrag betaald.

Wat wij vinden:
 • 8.5/10
  Oceanië-Expert - 8.5/10
8.5/10

Samenvatting

Voor veel mensen is Australië hét backpackersland! Het land heeft alles te bieden wat de meeste reizigers zoeken. Mooie natuur, aardige mensen, cultuur en en lekker klimaat. Maar Australië is geen goedkoop land. Ondanks dat is er prima te overleven in dit schitterende land op een klein budget.

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

2 comments

 1. Camiel

  hi. Fantastische site!
  NB Volgens mij staat er bij Australie bij het onderwerp ‘Pinnen’ de tekst van nieuw Zeeland :-)

  Groet, Camiel

  1. Ties Post author

   Hoi Camiel,

   bedankt voor de oplettendheid! Helaas is een foutje gemaakt met zo veel tekst ;)
   We gaan het aanpassen!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken