Een visum aanvragen is een van de eerste en belangrijkste dingen die je dient te regelen voordat je daadwerkelijk op reis gaat. Dat is ook voor Australië zo. En in Australië zijn ze heel streng in het controleren van je visum. Zonder de juiste documenten kom je het niet in. Op deze pagina delen we alle ‘ins & outs’ over het visum Australië.

Visum Australië

Voordat je een visum voor Australië aanvraagt is het goed om te weten dat er verschillende types visums zijn voor Australië. Zo heb je de toeristenvisums, die je aanvraagt als je op vakantie bent, en de werkvisums. Deze dien je aan te vragen als je wilt gaan werken in Australië.

Iedereen die naar Australië afreist dient een visum aan te vragen. Het goede nieuws is dat Nederlanders en Belgen in aanmerking komen voor een gratis visum Australië. Hieronder de opties;

Toeristenvisum

Een toeristenvisum vraag je aan als je alleen gaat reizen in Australië. Wil je reizen combineren met werken, of alleen werken? Dan dien je een Working Holiday visum aan te vragen. Gelukkig is het aanvragen van een visum Australië makkelijk, snel en gratis. Er zijn drie soorten visums voor toerisme;

eVisitor (651) visum

Het eVisitor 651 visum is 90 dagen geldig. Dat betekent dat je met dit visum 90 dagen door Australië mag reizen. Het grote voordeel van dit visum is dat het helemaal gratis is. Het enige nadeel is dat het niet verlengbaar is. Je kunt dus maximaal 90 dagen in Australië blijven. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je met dit visum NIET mag werken.

TIP – het eVisitor (651) visum is gratis. Je kunt hiermee maximaal 90 dagen in Australië blijven.

Zodra je het eVisitor-visum binnen krijgt is deze 12 maanden geldig. Een ander groot voordeel is dat je met dit visum zo vaak als je wil Australië mag in reizen. Dit visum is ideaal als je een ‘korte’ vakantie van maximaal 90 dagen plant in Australië.

Het eVisitor-visum is elektronisch en wordt dus ook elektronisch opgeslagen. Je krijgt daarom geen stempel of fysiek bewijs.

Aanvragen

Er zijn op internet verschillende Nederlandse bedrijven te vinden die het eVisitor visum voor je aan kunnen vragen. Dit kost echter geld. Zonde, want het visum zelf is gratis. Je kunt het daarom beter (en makkelijker) direct aanvragen bij Australian Government.

TIP ♥ – ga naar deze website. Doorloop hier alle stappen. Let op dat je alles invult zoals het in je paspoort staat! Binnen 1 werkdag krijg je je eVisitor visum.

Het kan zijn dat je aanvullende info moet inleveren als je een buitenlandse achtergrond hebt. Daarnaast kan het visum geweigerd worden als je een strafblad hebt.

Visum Australie

Electronic Travel Authority (ETA)

Dit visum is in de basis hetzelfde als het eVisitor-visum. Alleen kunnen Nederlanders en Belgen dit visum niet aanvragen. Het is namelijk alleen beschikbaar voor inwoners van de volgende landen. Brunei, Canada, Hong Kong, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Amerika.

Daarnaast kost dit visum $20 terwijl het eVisitor-visum gratis is.

TIP – Nederlanders en Belgen komen NIET in aanmerking voor dit visum.

Visitor (600)

Dit visum is de meest gekozen optie bij langere reizen. Met een Visitor 600 visum mag je namelijk 3, 6 of 12 maanden in Australië blijven. Afhankelijk van het aantal maanden dat je blijft betaal je voor dit visum tussen de $130 en $335.

TIP ♥ – je kunt het visum aanvragen op deze website. Doorloop hier alle stappen. Ook hier is het belangrijk dat je alles invult precies zoals het in je paspoort stat.

Goed om te weten is dat je het eerste half jaar zo vaak als je wil Australië in en uit kan met een Visitor 600 voor 12 maanden.

Visum Bureau

Wil je liever een beetje hulp bij je aanvraag dan kan een visum bureau je daar prima bij helpen. Een organisatie als e-visums.nl bijvoorbeeld vraagt voor €14,95 jouw visum aan. Je vult online de benodigde gegevens in en betaald vervolgens het genoemde bedrag. Zij controleren vervolgens je aanvraag en handelen daarna het hele aanvraag proces voor je af. Kijk voor meer informatie over het visum Australië laten aanvragen op e-visums.nl.

Visum Australië verlengen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je langer wil blijven dan gepland. Het is dan belangrijk om je visum Australië te verlengen. En gelukkig kan dat vrij makkelijk.

TIP ♥ – Het is belangrijk dat je twee tot drie weken voordat je visum Australië verloopt een nieuw visum aanvraagt! Je krijgt dan een Visitor 600 visum omdat een eVisitor-visum niet verlengbaar is. Kosten voor het verlengen van je visum is afhankelijk van het aantal maanden dat je verlengt (6 of 12). Reken op minimaal $300.

Working Holiday visa Australië

Als je wilt werken in Australië heb je daar een apart visum voor nodig. Een zogeheten Working Holiday visa. Je mag namelijk niet werken met een toeristenvisum. En hier controleren ze erg streng op. Een werkvisum is dus ideaal voor reizigers die hun reis willen combineren met werken.

Werken in Australië is natuurlijk niet voor niets zo populair onder reizigers. Dat komt omdat je in Australië best goed verdient, ook met de simpelste bijbaantjes. Dat is dus ideaal om je reis te financieren en zo door te reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Op deze pagina vertellen we alles over het aanvragen van een werkvisum Australië.

TIP – je kunt je Working Holiday visa aanvragen via de Australian Government. De kosten bedragen $440.

Voorwaarden Working Holiday visa

Net als bij ieder ander visum dat je aanvraagt dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voor het verkrijgen van het Working Holiday visa zijn dat de volgende voorwaarden:

 • Dit visum is alleen beschikbaar voor reizigers van minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud. Het is ook mogelijk als je 30 bent wanneer je het visum aanvraagt, maar 31 bent wanneer je deze daadwerkelijk krijgt.
 • Om een werkvisum Australië aan te vragen heb je een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is op het moment van aanvragen. Daarnaast moet het paspoort geldig zijn voor de duur van je reis.
 • Met dit visum mag je tot 12 maanden werken in Australië.
 • Je mag maximaal 6 maanden werken voor dezelfde werkgever.
 • Het werkvisum Australië dien je buiten Australië aan te vragen.
 • Je mag niet al eerder bezitter geweest zijn van het Australische werkvisum.
 • Je moet een return ticket hebben of $5.000 in je bezit hebben. Dit mag op een Nederlandse rekening staan.
 • Je mag geen kinderen bij je hebben gedurende je verblijf in Australië.
 • Met dit visum kun je Australië zo vaak als je wilt binnen komen of verlaten.

TIP ♥ – de kosten voor een Working Holiday visa bedragen $440. Het aanvragen duurt 12 tot 40 dagen.

Help! Ik ben ouder dan 30

Dit visum is alleen verkrijgbaar voor mensen tot 30 jaar. Er zijn andere manieren om toestemming te krijgen om te werken in Australië als je ouder dan 30 bent, maar dit is onder andere voorwaarden dan het Working Holiday visa. De twee mogelijkheden zijn

 • een studie
 • sponsoring van werkgever (een baan aangeboden krijgen)


Laatstgenoemde optie betekent dat je jezelf voor een beperkte tijd aan een bepaalde baan verbindt. Je hebt dan niet de vrijheid om te reizen en te werken op je eigen voorwaarden, voor een volledig jaar, zoals dat wel kan met het Working Holiday visa.

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat het nogal wat informatie is dat op je af komt. Misschien is het nog niet duidelijk en heb je een aantal vragen over het visum Australië. Wij hebben een aantal veel voorkomende vragen op een rijtje gezet.

1. Kun je je visum verlengen?

Ja. Een eVisitor visum kun je verlengen/over zetten in een Visitor 600 visum. Als je er op je reis achter komt dat je toch wil werken kun je het eVisitor-visa om zetten in een andere visum, bijvoorbeeld het Working Holiday Visa. Je zult dan wel een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dit kan vanuit Australië.

2. Kan mijn aanvraag geweigerd worden?

Dat kan. Het is niet heel waarschijnlijk, maar er is een mogelijkheid dat je geen visum krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een strafblad. Je krijgt dan een ‘No Further Stay’ verklaring. Helaas betekent zo’n verklaring dat het niet mogelijk is om een nieuwe aanvraag vanuit Australië te doen.

3. Kan ik mijn visum aanvragen in Australië

Nee. Je moet het visum aanvragen buiten Australië.

4. Moet je een ticket naar Australië hebben?

Nee, dat hoeft niet. Op het moment dat je je visum krijgt is deze 12 maanden geldig. Binnen die tijd moet je dus naar Australië. Tijd genoeg om alsnog een ticket te boeken.