Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Australie

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 17

Bijgewerkt op 15 december, 2023

Een visum aanvragen is een van de eerste en belangrijkste dingen die je dient te regelen voordat je daadwerkelijk op reis gaat. Dat is ook voor Australië zo. En in Australië zijn ze heel streng in het controleren van je visum. Zonder de juiste documenten kom je het niet in. Op deze pagina delen we alle ‘ins & outs’ over het visum voor Australië.

Visum voor Australië

Voordat je een visum voor Australië aanvraagt is het goed om te weten dat er verschillende types visums zijn voor Australië. Zo heb je de toeristenvisums, die je aanvraagt als je op vakantie bent, en de werkvisums. Deze dien je aan te vragen als je wilt gaan werken in Australië.

Iedereen die naar Australië afreist dient een visum aan te vragen. Het goede nieuws is dat Nederlanders en Belgen in aanmerking komen voor een gratis visum voor Australië. Hieronder de opties;

Toeristenvisum

Een toeristenvisum vraag je aan als je alleen gaat reizen in Australië. Wil je reizen combineren met werken, of alleen werken? Dan dien je een Working Holiday visum aan te vragen. Gelukkig is het aanvragen van een visum voor Australië makkelijk, snel en gratis. Er zijn drie soorten visums voor toerisme;

eVisitor (651) visum

Het eVisitor 651 visum is 90 dagen geldig. Dat betekent dat je met dit visum 90 dagen door Australië mag reizen. Het grote voordeel van dit visum is dat het helemaal gratis is. Het enige nadeel is dat het niet verlengbaar is. Je kunt dus maximaal 90 dagen in Australië blijven. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je met dit visum NIET mag werken.

TIP ♥ – het eVisitor (651) visum is gratis. Je kunt hiermee maximaal 90 dagen in Australië blijven.

Zodra je het eVisitor-visum binnen krijgt, is deze 12 maanden geldig. Een ander groot voordeel is dat je met dit visum zo vaak als je wil Australië mag in reizen. Dit visum is ideaal als je een ‘korte’ vakantie van maximaal 90 dagen plant in Australië.

Het eVisitor-visum is elektronisch en wordt dus ook elektronisch opgeslagen. Je krijgt daarom geen stempel of fysiek bewijs.

Aanvragen

Er zijn op internet verschillende Nederlandse bedrijven te vinden die het eVisitor visum voor Australië voor je aan kunnen vragen. Dit kost echter geld. Zonde, want het visum zelf is gratis.

Je kunt het daarom beter (en makkelijker) direct aanvragen bij Australian Government.

Ga naar de website van de Australische overheid. Doorloop hier alle stappen. Let op dat je alles invult zoals het in je paspoort staat! Binnen 1 werkdag krijg je het eVisitor visum.

Het kan zijn dat je aanvullende info moet inleveren als je een buitenlandse achtergrond hebt. Daarnaast kan het visum geweigerd worden als je een strafblad hebt.

Visum Australie

Electronic Travel Authority (ETA)

Dit visum is in de basis hetzelfde als het eVisitor-visum. Alleen kunnen Nederlanders en Belgen dit visum niet aanvragen. Het is namelijk alleen beschikbaar voor inwoners van de volgende landen. Brunei, Canada, Hong Kong, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Amerika.

Daarnaast kost dit visum $20 terwijl het eVisitor-visum gratis is.

LET OP – Nederlanders en Belgen komen NIET in aanmerking voor dit visum.

Visitor (600)

Dit visum voor Australië is de meest gekozen optie bij langere reizen. Met een Visitor 600 visum mag je namelijk 3, 6 of 12 maanden in Australië blijven. Afhankelijk van het aantal maanden dat je blijft, betaal je voor dit visum tussen de $145 en $365.  Je kunt het visum aanvragen op deze website. Doorloop hier alle stappen. Ook hier is het belangrijk dat je alles invult precies zoals het in je paspoort staat.

Goed om te weten is dat je het eerste half jaar zo vaak als je wil Australië in en uit kan met een Visitor 600 voor 12 maanden.

Visum Bureau

Wil je liever in Nederland je visum voor Australië aanvragen? Kijk dan kan eens bij een visumbureau. Zo’n bureau helpt je van A tot met het aanvragen van een visum. Je vult online de benodigde gegevens in en betaald vervolgens het genoemde bedrag. Zij controleren vervolgens je aanvraag en handelen daarna het hele aanvraagproces voor je af.

Visum Australië verlengen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je langer wil blijven dan gepland. Het is dan belangrijk om je visum voor Australië te verlengen. En gelukkig kan dat vrij makkelijk.

Het is belangrijk dat je twee tot drie weken voordat je visum voor Australië verloopt een nieuw visum aanvraagt! Je krijgt dan een Visitor 600 visum omdat een eVisitor-visum niet verlengbaar is. Kosten voor het verlengen van je visum is afhankelijk van het aantal maanden dat je verlengt (6 of 12). Reken op minimaal $300.

Visum Australië

Working Holiday visa Australië

Als je wilt werken in Australië heb je daar een apart visum voor nodig. Een zogeheten Working Holiday visa. Je mag namelijk niet werken met een toeristenvisum. En hier controleren ze erg streng op. Een werkvisum is dus ideaal voor reizigers die hun reis willen combineren met werken.

Werken in Australië is natuurlijk niet voor niets zo populair onder reizigers. Dat komt doordat je in Australië best goed verdient, ook met de simpelste bijbaantjes. Dat is dus ideaal om je reis te financieren en zo door te reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Op deze pagina vertellen we alles over het aanvragen van een werkvisum voor Australië.

TIP ♥ – je kunt je Working Holiday Visa aanvragen via de Australian Government. De kosten bedragen $440. Het aanvragen duurt 12 tot 40 dagen.

Voorwaarden Working Holiday visa

Net als bij ieder ander visum dat je aanvraagt, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voor het verkrijgen van het Working Holiday visa zijn dat de volgende voorwaarden:

  • Dit visum is alleen beschikbaar voor reizigers van minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud. Het is ook mogelijk als je 30 bent wanneer je het visum aanvraagt, maar 31 bent wanneer je deze daadwerkelijk krijgt.
  • Om een werkvisum voor Australië aan te vragen heb je een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is op het moment van aanvragen. Daarnaast moet het paspoort geldig zijn voor de duur van je reis.
  • Met dit visum mag je tot 12 maanden werken in Australië, tegenwoordig verlengbaar tot maximaal 36 maanden.
  • Je mag maximaal 12 maanden werken voor dezelfde werkgever.
  • Het werkvisum voor Australië dien je buiten Australië aan te vragen.
  • Je mag niet al eerder bezitter geweest zijn van het Australische werkvisum.
  • Je moet een return ticket hebben of $5.000 in je bezit hebben. Dit mag op een Nederlandse rekening staan.
  • Je mag geen kinderen bij je hebben gedurende je verblijf in Australië.
  • Met dit visum kun je Australië zo vaak als je wilt binnen komen of verlaten.

Help! Ik ben ouder dan 30

Dit visum is alleen verkrijgbaar voor mensen tot 30 jaar. Er zijn andere manieren om toestemming te krijgen om te werken in Australië als je ouder dan 30 bent, maar dit is onder andere voorwaarden dan het Working Holiday visa. De twee mogelijkheden zijn

  • een studie
  • sponsoring van werkgever (een baan aangeboden krijgen)

Laatstgenoemde optie betekent dat je jezelf voor een beperkte tijd aan een bepaalde baan verbindt. Je hebt dan niet de vrijheid om te reizen en te werken op je eigen voorwaarden, voor een volledig jaar, zoals dat wel kan met het Working Holiday visa.

FAQ

We kunnen ons voorstellen dat het nogal wat informatie is dat op je af komt. Misschien is het nog niet duidelijk en heb je een aantal vragen over het visum voor Australië. Wij hebben een aantal veel voorkomende vragen op een rijtje gezet

#1 Kun je je visum verlengen?

Ja. Een eVisitor visum kun je verlengen/over zetten in een Visitor 600 visum. Als je er op je reis achter komt dat je toch wil werken kun je het eVisitor-visa omzetten in een ander visum, bijvoorbeeld het Working Holiday Visa. Je zult dan wel een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dit kan vanuit Australië.

#2 Kan mijn aanvraag geweigerd worden?

Dat kan. Het is niet heel waarschijnlijk, maar er is een mogelijkheid dat je geen visum krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een strafblad. Je krijgt dan een ‘No Further Stay’ verklaring. Helaas betekent zo’n verklaring dat het niet mogelijk is om een nieuwe aanvraag vanuit Australië te doen.

#3 Kan ik mijn visum aanvragen in Australië

Nee. Je moet het visum aanvragen buiten Australië.

#4 Moet je een ticket naar Australië hebben?

Nee, dat hoeft niet. Op het moment dat je je visum krijgt, is deze 12 maanden geldig. Binnen die tijd moet je dus naar Australië. Tijd genoeg om alsnog een ticket te boeken.

Meer lezen over Australië?

17 comments

  1. Tobias

    Ik heb een Working Holiday Visa (417) aangevraagd, welke goed is gekeurd. Echter kan ik door omstandigheden niet binnen een jaar Australië inreizen. Kan ik na het verlopen van mijn visa een nieuwe aanvragen?

  2. Anne

    Goedenavond:)
    Ik had een vraag, is het mogelijk om op het visum van mijn vriend mee te gaan? Hij is 27 dus komt in aanmerking voor een werking Holiday visum. Ik ben 36 dus ik heb daar geen recht meer op. We kunnen aantonen dat we 2 jaar samenwonen…
    Zo ja, wat zijn de kosten hiervoor…
    Groetjes Anne

    1. Sjoerd lagraauw

      Hi Anne,

      voor zover ik weet is dat niet mogelijk. Wil ik wel bij benadrukken dat we geen visum bureau/ experts zijn. Maar volgens mij is een visum persoonsgebonden, je kunt dus niet op zijn visum werken.

      Happy travels,
      Sjoerd

  3. Eva

    Kun je ook een working holiday visum aanvragen als je in het buitenland (dus niet in Nederland op het moment van aanvragen) want ik weet nog niet wanneer ik precies in Australië zal zijn.

    1. Ties Lagraauw Post author

      Hoi Eva,

      dit soort vragen kun je het beste bij Australische Overheid navragen (Homeaffairs). Zij hebben een contactformulier dat je kunt invullen.

      Happy travels,
      Ties

  4. Ellen

    Een vraag ik wil zeker voor een halfjaar aan een gesloten naar Australië gaan en zal dan denk ik de VIsitor 600 moeten aanvragen. Leeftijd 75 zo gezond als een vis. Moet er dan nog een gezondheids check gedaan worden, of is dit alleen voor mensen die willen werken?

    1. Ties Lagraauw Post author

      Hi Ellen,

      wij zijn geen visumorganisatie. Dit soort vragen kun je beter bij de homeaffairs in Australië navragen (zie links in het artikel).

      Happy travels,
      Ties

  5. Karin

    Op de laatste FAQ is het antwoord:
    Nee, dat hoeft niet. Op het moment dat je je visum krijgt is deze 12 maanden geldig. Binnen die tijd moet je dus naar Australië. Tijd genoeg om alsnog een ticket te boeken.

    Maar betekend dit dat je 12 maanden verblijf in gaat op de dag dat je Australie inreist, als je maar binnen een jaar na aanvraag naar australie gaat? of gaat de 12 maanden verblijf in vanaf het moment dat het visum is uitgegeven?

  6. karin

    Met een evisitor visum kan je max 3 maanden blijven, maar kan je wel tot een jaar in en uitreizen, als je maar niet langer dan 3 maanden blijft.
    Met een 600 visa kan je max een jaar blijven en kan je 1ste half jaar onbeperkt in en uitreizen.

    Maar is het mogelijk na een jaar weer een evisitor of 600 visum aan te vragen?

  7. Meike Dijkhuis

    Goedemiddag,

    Dus ik kan op mijn 30e nog een working holiday visum aanvragen?
    En als ik vertrek op mijn 31e is dat dan een probleem?

  8. Martine

    Mijn zoon wil een werkvisum aanvragen voor Australië. Hij is nu nog 17 jaar, maar hij is 18 wanneer het visum moet ingaan. Kan hij nu de aanvraag al doen of moet hij wachten tot hij daadwerkelijk 18 jaar is?

    1. Sjoerd

      Hoi Martine,

      Wij zijn, helaas, geen visum organisatie en kunnen je ook niet helpen buiten de informatie die hierboven staat weergegeven.
      Voor specifieke vragen omtrent je eigen aanvraag (of die van uw zoon) verwijzen we door naar de ambassade van Australië of een visum partij die de aanvraag voor u kan doen.

      Happy Travels,
      Sjoerd

  9. Rien

    Goedemiddag,
    Heb een visum aangevraagd voor mijn vrouw en mezelf, Evisitor 651.
    Die van mijn vrouw is Granted dus goed gekeurd.
    Die van mij niet want ben vergeten mijn Given names in te vullen, stom natuurlijk.
    Dus die geeft aan , in complete!
    Kan deze ook niet meer aanpassen , verdwenen in prullenbak , en nieuwe maken gaat niet omdat de vorige nog in complete staat.
    Wat te doen? Ga pas in Februari 2019 weg .
    Wordt de aanvraag vanzelf dan geweigerd en verwijdert??
    Zodat ik een nieuwe aanvraag kan dien?

    1. Ties Post author

      Hoi Rien,

      ik zou even contact opnemen met de ambassade. Dit is iets waar wij niet veel mee kunnen doen.
      Succes in ieder geval!

      Groeten,
      Ties

  10. Peter Faassen

    Heeft er iemand ervaringen met Global Service Center? Het gaat om een Working Holiday Visa 417. Ingediend op 23-5-18; op 15-6 hebben ze aangegeven dat er een vraag was die waarschijnlijk incorrect was (ging over Emloyment Incidental) die vraag was met nee beantwoord, maar dat moest ja zijn. Zelfde dag gecorrigeerd. Nu staat ImmiAccount al een volle week op Further Assement en telefonisch contact met GBS is bedroevend, van daar zijn we niet voor tot wait and see. Heeft iemand hier ervaringen mee en wellicht tips en tricks. Tijd begint te dringen

  11. Robin

    Goedemiddag,

    In oktober ga ik een reis maken door Oceanie voor ongeveer 5 maanden. Omdat ik zo flexibel mogelijk wil blijven, wil ik zo weinig mogelijk vooruit boeken. Ik zag dat je voor Fiji en Nieuw Zeeland een uitreis ticket moet boeken als bewijs dat je het land gaat verlaten. Is dit voor Australie niet verplicht? Als dat zo is lijkt mij het handigste als ik eerst naar Fiji vertrek in oktober (ook vanwege het weer), daarna Nieuw Zeeland en daarna Australie. Als ik in Australie ben kan ik namelijk zelf bepalen wanneer ik mijn ticket naar Nederland boek. Wat vinden jullie van dit plan? Graag hoor ik jullie advies aan.
    Alvast bedankt voor uw tijd.

    Mvg, Robin

    1. Sjoerd

      Hoi Robin,

      Ik kan weinig gaten in je plan vinden moet ik zeggen 🙂 Het klopt dat je voor Australië geen uitreisticket nodig hebt. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je een bepaald bedrag aan cash/geld op de bank hebt staan.
      Hier vragen ze niet heel vaak naar maar het kan gevraagd worden. Hoeveel dit precies is durf ik niet exact te zeggen maar ik dacht rond de 3000 euro. Ook afhankelijk van hoe lang je wilt blijven.

      Alvast veel plezier met de verdere voorbereiding.

      Groeten,
      Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU