Route Nieuw Zeeland

Afgelopen kerst stapte Kimberly en ik in het vliegtuig richting Nieuw Zeeland. Eindelijk zou ik weer terug keren naar het land wat in 2009 mijn hart veroverde. We hadden twee maanden de tijd om dit prachtige land te gaan ontdekken. Midden in het hoogseizoen, dat wel maar dat mocht de pret niet drukken. Vooraf hebben we goed gekeken naar wat we graag wilde zien en doen.

Nieuw Zeeland is wat mij betreft het mooiste land ter wereld. De sfeer, de prachtige natuur maar vooral de rust die er lijkt te heersen spreken mij enorm aan. We hebben het dan ook ontzettend naar onze zin gehad. We hebben in twee maanden zowel het noorder eiland als het zuider eiland rond gereden in onze eigen camper. Om je een idee te geven heb ik hier onder onze route beschreven. Hij is niet altijd even logisch maar dan zal ik ook beschrijven waarom we voor deze route kozen.

TIP – In ons blog ‘Wat kost 2 maanden backpacken door Nieuw Zeeland‘ kun je lezen hoeveel deze reis ons heeft gekost.

Twee maanden in Nieuw Zeeland

Om precies te zijn, we zijn tweede kerstdag 2016 (26 decmeber 2016) vertrokken naar Auckland en vlogen maandag 27 februari weer terug. Dat gaf ons acht en een halve week in Nieuw Zeeland, of wel 61 dagen. Alle tijd dus, zou je zeggen, om het land eens goed te bekijken en overal je tijd te nemen.

Auckland

Auckland NZ

Dag 1 en 2 – Amsterdam –> Auckland

Twee dagen? Yes. De oversteek van Nederland naar Nieuw Zeeland is er één die je niet zomaar even doet. Het is in de gunstigste gevallen twee keer twaalf uur vliegen. Vaak heb je tussen deze twee vluchten ook nog eens een overstap van een aantal uur tot soms een hele dag. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar een goed vliegticket naar Nieuw Zeeland. Wij kozen nu voor de goedkoopste tickets wat uiteindelijk resulteerde in twee vluchten van gemiddeld viertien en een half uur met daar tussen een overstap in Taipei van 12 uur. Op de heenweg geen probleem. Op de terug terug weg was de tussen stop zelf 18 uur. En omdat we ‘s avonds laat uit Auckland vertrokken waren we compleet gesloopt toen we uiteindelijk weer in het vliegtuig mochten stappen in Taipei. Ondanks dat we de stad wel hebben kunnen verkennen, wat ontzettend leuk was, kan het de moeite waard zijn om €100,- meer te betalen voor gunstigere vliegtijden en een kortere overstap.

Dag 3 – Auckland

De eerste dag in Auckland hebben we weinig gedaan. We kwamen laat aan op het vliegveld van Auckland. We hebben daarom de taxi naar het hotel genomen en zijn toen de stad in gegaan om wat te eten, wat boodschappen te halen en toen vroeg ons bed in gegaan. De volgende dag vertrokken we met de Mana bus naar Tauranga. Hier gingen we onze camper ophalen. Deze hadden we vooraf gekocht met buy back garantie.

Dag 4 – Auckland –> Tauranga

Dag vier zijn we per bus naar Tauranga vertrokken. Hier werden we opgepikt door Pete en Karen van Kiwi Road Trips. Via hen hebben we een camper gekocht, welke zij na onze reis door Nieuw Zeeland weer terug kochten. In Tauranga hebben we even door de stad gelopen en een boswandeling gemaakt. ‘s Avonds was er een barbecue bij Kiwi Road Trips.

TIP – een camper kopen met terug koop garantie (buy back) kan erg voordelig zijn in het hoogseizoen. Tevens scheelt het enorm veel tijd omdat je niet zelf je camper hoeft te verkopen.

Dag 5 – Tauranga –> Ohope

Dag vijf was eigenlijk de eerste dag van onze backpack reis door Nieuw Zeeland. Het was onze eerste dag in onze Blue Hurricane zoals we onze Camper hadden gedoopt. We besloten op aanraden van Pete naar Ohope beach te rijden. Een klein dorpje aan de noordkust van het Noordereiland. Hier hadden we al snel een prachtige plek aan de zee gevonden waar we onze eerste avond en nacht konden doorbrengen. Het was een kleine 100 km rijden en we deden hier een uur en een kwartier over.

Ohope-Beach

Ohope Beach – geen slecht begin, toch?! 🙂

Ontbijt aan zee

Dag 6 – Ohope –> East Cape

Omdat dag 6, 31 December is zoeken we iets waar we oud en nieuw kunnen vieren. Maar hoe we ook rondvragen en zoeken op internet, iets leuks qua feestje vinden doen we niet. Dat komt ook omdat Nieuw Zeelanders niet echt oud & nieuw vieren. De meesten slapen gewoon door en degene die wel wakker zijn geven de buurman een hand en gaan vervolgens naar bed :). Niet echt spannend dus.

We besloten daarom om naar East Cape te rijden. Het meest oostelijke puntje van Nieuw Zeeland. Was hier dan een wel een feest? Nee! Maar het meest oostelijk deel van Nieuw Zeeland krijgt wel het eerste licht van het nieuwe jaar. En aangezien Nieuw Zeeland, na Samoa en Tonga, het eerste land ter wereld is waar het nieuwe jaar begint zie je eigenlijk met zon opkomst het eerste licht van 2017. Het is ruim 200 kilometer rijden naar East Cape en we moesten daar nog even goed zoeken naar de DOC camping. De gratis camping. We doen er mede daarom 3 uur en 3 kwartier over. Onderweg zien we een prachtige kustlijn voorbij komen en stoppen dan ook regelmatig om hier van te genieten.

Zonsopkomst 1 januari 2017

Dag 7 – East Cape –> Gisborne

Omdat we op de East Cape bijna met camper en al wegwaaien vertrekken we direct de volgende dag al. We staan extra vroeg op om van de eerste zonsopkomst ter wereld te kunnen genieten. Hij is werkelijk prachtig. We rijden daarna op het gemak naar Gisborne. Dit is een rit van 185 kilometer en we doen hier drie en een half uur over. Gisborne is een ontzettend leuke stad. Er hangt een heerlijk relaxte surf vibe. We genieten hier van de zee en de zon.

Dag 8 – Gisborne -> Wairoa

Omdat we na een volle dag Gisborne wel gezien hebben en het ‘s middags ook begint te regenen vertrekken we naar Wairoa. Dit is meer als tussenstop naar Napier toe. Op deze manier rijden we twee keer een ruim uur i.p.v. dat we in één keer ruim twee uur onderweg zijn.

Dag 9 – Wairoa –> Napier

Op dag negen zijn we naar Napier gereden. Deze stad aan de oostkust van Nieuw Zeeland is een heerlijke stad om even te verblijven. We waren gelukkig vroeg in Napier dus kunnen er ruim een dag blijven. We lopen door de stad, genieten er van de heerlijke koffie en het lekkere strand.

TIP ♥ – er zijn in Napier meerdere plekken waar je gratis kunt overnachten met je camper. Een aantal hier van zijn voor self contained campers. Als je ed i-Site uitloopt kan je naar links of naar rechts. Ga naar RECHTS. Dit zijn plekken voor self contained campers en deze zijn mooier gelegen en veel minder druk dan de parkeerplaatsen die je aan de andere kant van de stad hebt.

Dag 10 & 11 – Napier –> Porangahau –> Wellington

Vanuit Napier zijn we rustig aan omlaag gereden naar Wellington. In Wellington zouden we dag 13 ‘s avonds de boot pakken naar Picton op het Zuid Eiland. De rit vanuit Napier naar Wellington is er één van 390 km. We besloten daarom een tussenstop in Porangahau te maken om onderweg nog van al het moois wat we tegen kwamen te kunnen genieten. Deze manier van reizen beviel ons het best. Zo kun je als je iets moois tegen komt gewoon stoppen, de tijd nemen om het te bekijken en beslissen of je verder wil rijden of wil blijven. In Porangahau ligt ook een plaatsje met de langste plaatsnaam ter wereld: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu .. juist die!

Langste plaatsnaam ter wereld!

Hier sliepen we in Porangahau!

Dag 11 – 12 – 13 – Wellington

Dag 11, 12 en 13 hebben we in Wellington gespendeerd. Een heerlijk bruisende stad waar je jezelf zeker niet hoeft te vervelen. We bezochten uiteraard het Te Papa museum, beklommen mount Victoria (prachtig uitzicht over de stad), namen het kabel treintje, bezochten de botanische tuinen, bekeken een film in het observatorium en hebben heerlijk koffie gedronken en rondgelopen door Cubastreet. Na twee en een halve dag namen we ‘s avonds om 9 uur de boot naar het Zuider Eiland.

Wellington Cable Car

Islander Ferry

Dag 14 – Blenheim –> Nelson

Nadat we ‘s avonds aankwamen in Picton zijn we, in het pikkedonker, doorgereden naar Blenheim. We hadden via via gehoord over een mooie freedom camping spot en hebben deze, ondanks de duisternis, gelukkig kunnen vinden. We sliepen op een prachtig verlaten stuk land aan de zee. Het was dan ook heerlijk wakker worden de volgende dag. We zijn dag 14 direct doorgereden naar Nelson. Een rit van 120 km, zo’n 1,5 uur.

TIP – meer weten over de plaats Nelson? Lees het op de pagina Nelson.

Dag 15 – Nelson –> Marahau

We zijn niet heel lang in Nelson gebleven, eigenlijk alleen maar om onze activiteiten voor het Abel Tasman national park te boeken bij de lokale i-Site. We besloten om op dag 15 een kano tocht te maken voor de kust van het Abeltasman natiional park en dag 16 een wandeling door de prachtige natuur van dit nationale park. Toen we dit eenmaal geboekt hadden zijn we dag 15 vertrokken naar Marahau omdat we daar op de kano zouden stappen. Het kanoën was een ontzettend leuke ervaring. We hebben een rondje voor de kust gemaakt en zagen o.a. zeehonden. Het is wel een flink stuk peddelen, zeker tegen de stroming in. Ga dus niet te hard van start.

Dag 15 – Marahau –> Motueka

Na het kanoën hebben we direct de bus naar Motueka gereden. Hier besloten we te overnachten. We hadden online gelezen over een camping waar je gratis kon overnachten. Zo gezegd, zo gedaan. De camping was prachtig gelegen aan het water en had zelfs stroom om alle telefoons en camera’s weer op te laden. Hier hebben we heerlijk gegeten en ons opgemaakt voor de wandeling de volgende dag.

Dag 16 – Motueka –> Kaiteriteri

Op dag 16 zijn we vroeg opgestaan om met de camper naar Kaiteriteri te rijden. Hier vandaan zou de water taxi vertrekken om ons in het Abel Tasman National park af te zetten. We maakte een wandeling langs de kust. Heerlijk genieten van het uitzicht en de prachtige natuur. Gelukkig hadden we mooi weer wat de wandeling een stuk aangenamer maakt.

Kanoën in het Abel Tasman nationaal park

Wandelen in het Abel Tasman

Dag 16 – Kaiteriteri –> Nelson

Na de prachtige wandeling door het nationale park zijn we terug gereden naar Nelson. Omdat het maar een klein stukje rijden was (62 KM) waren we lekker op tijd en hebben we ‘s avonds nog een wandeling door de haven van Nelson gemaakt. Ook dag 17 hebben we in Nelson door gebracht. We hebben de stad verkent en een wandeling naar het middelpunt van Nieuw Zeeland (centre of New Zealand). Hier kan je tevens van een prachtig uitzicht genieten over de stad Nelson.

Dag 18 – Nelson –> Hanmer Springs

Vanuit Nelson zijn we dag 18 vertrokken naar Hanmer Springs. Helaas zat het weer niet mee ‘s morgens. We hebben dus rustig aan gedaan onderweg een aantal keer gestopt om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. De rit is prachtig. Je rijdt zo’n 325 km (4,5 uur) door prachtige natuur, bossen en parken. Tevens reden we door de Lewis pass. Een schitterend stuk om te rijden. Eenmaal in Hanmer springs hebben we ‘s middags nog even de beroemde hot pools mee gepakt. Heerlijk ontspannen na al dat wandelen en rijden.

De Lewis Pass

Dag 19 – Hanmer Springs –> Christchurch

Nadat we bij waren gekomen in de heerlijke hotsprings van Hanmer Springs moesten we dag 19 de keuze maken tussen Christchurch en Kaikoura. We hadden van te voren wel een planning gemaakt maar die moesten we al vrij snel op het zuider eiland over boord gooien i.v.m. het weer. Aangezien Kaikoura nog steeds moeilijk bereikbaar is en het weer er niet echt lekker was besloten we verder af te dalen richting Christchurch. Omdat we door het tijdsverschil iedere ochtend vroeg wakker zijn, zijn we rond 10 uur in de ochtend al in Christchurch. We besloten dan ook om direct de stad in te duiken. Gelukkig kon dit vrij eenvoudig met de lokale bus die vlak bij de camping vertrok.

In Christchurch heb ik me enorm verbaast aan de ravage die daar nog steeds is vanwege de aardbevingen. We hebben de stad verkent maar ik herkende bijna niks meer. Daarna nog een bezoek gebracht aan Quake City, een museum over de aardbeving.

Dag 19 – Hanmer Springs –> Christchurch

Nadat we bij waren gekomen in de heerlijke hotsprings van Hanmer Springs moesten we dag 19 de keuze maken tussen Christchurch en Kaikoura. We hadden van te voren wel een planning gemaakt maar die moesten we al vrij snel op het zuider eiland over boord gooien i.v.m. het weer. Aangezien Kaikoura nog steeds moeilijk bereikbaar is en het weer er niet echt lekker was besloten we verder af te dalen richting Christchurch. Omdat we door het tijdsverschil iedere ochtend vroeg wakker zijn, zijn we rond 10 uur in de ochtend al in Christchurch. We besloten dan ook om direct de stad in te duiken. Gelukkig kon dit vrij eenvoudig met de lokale bus die vlak bij de camping vertrok.

In Christchurch heb ik me enorm verbaast aan de ravage die daar nog steeds is vanwege de aardbevingen. We hebben de stad verkent maar ik herkende bijna niks meer. Uiteraard Hagley park en de botanische tuinen bezicht, de bekende monumenten in de binnenstad en nog een bezoek gebracht aan Quake City, een museum over de aardbeving. Ondanks dat de inwoners erg hun best doen om er weer een sfeervolle stad van te maken heerst er nog steeds een “vreemde” sfeer. Jammer want ik vond het een prachtige stad.

Christchuch

Dag 20 – Christchurch –> Akaroa

Ook dag 20 zijn we Christchurch in geweest. Dit keer met onze eigen camper. Dit was achteraf nog goedkoper dan met de lokale bus. Een ticket voor een dag parkeren kost net zoveel als 2 tickets de stad in met de bus. Alleen moet je dan ook nog terug. Goedkoper dus om zelf te rijden. Aan het eind van de middag zijn we vertrokken richting Akaroa. Omdat we daar de volgende dag een tour zouden doen wilde we alvast in Akaroa zijn zodat we niet midden in de nacht ons bed uit zouden moeten.

TIP – neem de “omweg”  via Gebbies Pass naar Akaroa. Uiteindelijk is het maar een paar kilometer langer maar het uitzicht is waanzinnig.

Onderweg van Christchurch naar Akaroa

Dag 21 – Akaroa –> Ashburton Beach

Nadat we ‘s morgens een bijzonder leuke tour hebben gedaan door de natuurlijke haven van Akaroa, waarbij we o.a. zeehonden, pinguïns en dolfijnen zagen besloten we om alvast op weg te gaan naar Lake Tekapo. Dit omdat we de vorige dag al door het dorpje Akaroa gelopen waren en hier niet heel veel meer te doen was. Omdat het 350 kilometer rijden is naar Lake Tekapo besloten we dag 21 alvast de helft te rijden.

Zonsondergang Akaroa

Dag 21 – Ashburton Beach –> Lake Tekapo

Dag 21 zijn we naar Lake Tekapo gereden. Deze schitterende meren horen op iedereens lijstje van Nieuw Zeeland te staan. En ik zeg inderdaad meren, omdat Lake Tekapo het bekendste meer is maar Lake Pukaki is misschien wel mooier. Beide meren zijn helder blauw en liggen in een prachtige omgeving. Het behoeft niet veel uitleg dat we hier dus vooral genoten hebben van de omgeving. We kwamen weer vroeg aan op dag 21 en hebben daarom nog een wandeling gemaakt ‘s middags. De volgende dag hebben we heerlijk ontbeten aan het meer en zijn daarna in de middag door gereden.

TIP – er ligt een groot gebied aan het Pukaki meer waar je, mits self contained, gratis mag overnachten. Een prima plek om de nacht door te brengen.

Lake Tekapo

Dag 22 – Lake Tekapo –> Dunedin

Zoals ik eerder al melde hadden we van te voren wel een routeplanning gemaakt. Helaas gooide het weer in Nieuw Zeeland deze route al snel in de war. Omdat ik tijdens mijn eerste reis mount Cook al bezocht had en het weer in mt Cook Village zat ook tegen. Dus besloten we om door te rijden naar Dunedin. Tussen Lake Tekapo en Dunedin zaten geen dingen die we per se wilde zien. Helaas veranderde het weer beeld ook na aankomst in Dunedin. Het kleine beetje regen wat ze voorspeld hadden werd een enorme hoosbui en die zou een paar dagen aanhouden. Nadat we een camping gevonden hadden zijn we nog snel even de stad in gegaan omdat het nog droog was. Onder andere de steilste straat ter wereld en het trein station bezocht. Vanwege het weer besloten we om de volgende dag direct maar verder te rijden. Zonde want Dunedin is een ontzettend leuke stad met een prachtige omgeving. Goede reden om terug te komen 😉

Dag 23, 24 en 25 – Dunedin –> Milford

Nee we hebben niet in één dag de oversteek van Dunedin naar Milford gemaakt. Hier hebben we 2 dagen de tijd voor genomen. We zijn dag 23 laat in de middag vanuit Dunedin vertrokken naar Lumsden. Hier was het weer nog steeds bijzonder slecht en we hebben zodoende de avond in de camper doorgebracht.

Dag 24

Reden genoeg om de volgende ochtend vroeg weg te gaan op weg naar Milford sound. We hadden online al een tour geboekt voor dag 25. Dit omdat de weer app (onze beste vriend in Nieuw Zeeland) aangaf dat tussen alle regen en sneeuw (ja sneeuw in de zomer) er één mooie dag zou zijn in Milford en dat was dag 25. Dag 24 hebben we dus rustig aan naar Cascade creek gereden. Dit is een DOC camp site dicht in de buurt van Milford. Onderweg zijn we nog een aantal keer gestopt voor de prachtige natuur waar je door en langs rijdt.

Dag 25

Dag 25 hebben we een boottocht gemaakt door de fjorden van Milford. Ondanks dat ik de tocht al een keer gemaakt had keek ik wederom mijn ogen uit. De natuur is zo overweldigend en met het prachtige weer maakte dat de afgelopen dagen van regen meer dan goed. Het is werkelijk genieten op zo’n tocht.

TIP – Je kunt tegenwoordig bij Juicy super goedkoop een boottocht online boeken!

Milford vroeg in de ochtend

Milford vroeg in de ochtend

Milford Sounds

Dag 25, 26 & 28 – Milford –> Queenstown

Na deze heerlijk tocht door de schitterende wateren van Milford op dag 25, zijn we de camper ingestapt op weg naar Queenstown. Ook deze rit besloten we in meerdere etappes te doen. De eerste stop om te overnachten was ergens langs de weg in de buurt van Manapouri.

Dag 26

Dag 26 reden we van Manapouri naar Althol. Dit omdat we onderweg gehoord hadden dat er een leuke en goedkope camping in Athol was. Omdat het maar een klein anderhalf uur rijden was hebben we eerst nog even genoten van het uitzicht op Lake Manapouri. Het was schitterend wakker worden en ontbijten aan het meer. Hierna zijn we met een aantal tussen stops naar Athol gereden. Zodoende kwamen we pas laat in de middag aan. Gelukkig maar want in Athol is verder helemaal niks te doen 🙂

Dag 27

Dag 27 zijn we vroeg gaan rijden richting Queenstown. Eenmaal aangekomen hebben we even genoten van de “vibe” die er hangt in Queenstown. Ondanks dat het druk was, blijft het een gezellige stad. Je kunt er heerlijk door het centrum wandelen en genieten aan het meer. We hebben die dag lekker ontspannen en van de zon genoten in Queenstown. ‘s Avonds besloten we een stukje buiten Queenstown te overnachten. Hier konden we gratis aan het meer overnachten.

Dag 28

Dag 28 zijn we wederom naar Queenstown getrokken. We besloten i.p.v. de beroemde Queenstown skyline te bezoeken (het gondelbaantje omhoog) Queentown hill te beklimmen. Dit omdat ik Queenstown Skyline al eens eerder had bezocht. En hoewel het uitzicht er waanzinnig mooi is, was het wel eens leuk om wat anders te doen. Queenstown hill is een pittig klim naar de top van de berg maar je wordt wel beloond met een schitterend uitzicht. Onderweg loop je door het bos langzaam omhoog naar de kale bergtop. Na deze pittige maar schitterende beklimming zijn we nog even door de stad gelopen en de botanische tuinen.

Glenorchy Road Queenstown

Glenorchy Road Queenstown

Glenorchy Road Queenstown

Queenstown Hill, Queenstown

Queenstown Hill, Queenstown

Queenstown Hill, Queenstown

Queenstown Hill

Dag 29 – Queenstown –> Wanaka

Vanuit de omgeving van Queenstown zijn we dag 29 naar Wanaka gereden. Onderweg zijn we gestopt in Arrowtown om daar nog een prachtige mountainbike tocht te maken. Je kunt in de omgeving van Queenstown ook geweldig fietsen, wij kozen voor Arrowtown. Na deze fietstocht zijn we doorgereden naar Wanaka. Hier zouden we een paar dagen bij vrienden blijven.

Arrowtown NZ

Fietsen in Arrowtown 

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.