Napier is een mooie stad aan de oostkust van het Noordereiland. Het is daarnaast een relatief jonge stad met een charismatische uitstraling. Dat het een jonge stad is komt doordat de ‘originele’ stad in 1931 is verwoest door een aardbeving. Ze hebben de mooie architectuur van die tijd helemaal teruggezet. Door die mooie oude gebouwen heeft de stad het unieke karakter behouden.

Napier

Napier ligt in de Hawke’s Bay, één van de leukste regio’s in Nieuw-Zeeland. De stad is niet alleen mooi, het heeft ook een lekker klimaat. Daarnaast is het hier relatief goedkoop en vind je hier de best bewaarde At Deco architectuur ter wereld, die na de aardbeving van 1931 helemaal opnieuw is opgebouwd.

Aardbevingen zijn in Nieuw-Zeeland helaas geen uitzondering. Napier werd zelfs in enkele minuten tijd met de grond gelijk gemaakt. Er vielen honderden doden en gewonden. Wat wel bijzonder was aan de aardbeving; door de landverschuiving werd er zo’n 4.000 hectare aan zee droog gelegd. Napier was dus ineens een stuk groter. Hierdoor kon de stad opnieuw en groter worden gebouwd.

Activiteiten

In en rondom Napier is er genoeg te doen. Zo heb je verschillende spa’s die je kunt bezoeken. Verder kin je bij de kust van Pandora Pond kajakken of je kunt wandelen, raften of paardrijden in de Mountain Valley.

Napier

Napier en Art Deco

Napier staat bekend om de bijzondere Art Deco stijl. Het idee was om een unieke stad te bouwen met een Nieuw-Zeelands karakter en dat is prima gelukt. Je hebt gelijk het idee dat je terug in de tijd gaat als je Napier binnen komt. Het bijzondere is dat de huizen en gebouwen uit de jaren ’30 dag nog in prima staat verkeren. Eén van de leukste manieren om de stad te verkennen is door een stadswandeling te maken.

TIP – Napier ligt op zo’n 5,5 uur rijden van Auckland

Het is geen wonder dat Napier door deze bouwstijl ook wel Art Deco City genoemd. De combinatie van de Art Deco bouwstijl met de Maori cultuur is iets wat je nergens anders ter wereld vindt. Dit maakt de stad dan ook erg bijzonder. De inwoners van Napier zijn zo trots op de bouwstijl dat ze elke februari het Art Deco Weekend vieren. Hierin komen alle dingen uit 1930 voorbij zoals de kledingstijl, auto’s en natuurlijk de muziek!

Geschiedenis Napier

Het was James Cook die in 1769 was langs Ahuriri vaarde. Dit was de voorganger van Napier. James Cook stopte hier omdat het de enige beschutte plek was aan de kust tussen Wellington en Gisborne. De lokale Ngati Kahungunu tribe zat echter niet te wachten op James Cook. Hierdoor week hij uit naar het zuiden richting Cape Kidnappers.

30 jaar later waren het de walvisvaarders die naar Ahuriri kwamen. De stad was echter compleet verlaten doordat Europeanen de Ngati Kahungunu tribe hadden weggejaagd waren. Jaren later keerde de Maori terug naar waar nu Napier ligt. Die stad, die in 1931 compleet werd verwoest, staat er vandaag de dag nog steeds.

TIP – de stad ligt in Hawke’s Bay, een mooie regio om per auto/camper te verkennen

Napier

Bezienswaardigheden Napier

Er is veel te doen en zien in Napier. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de schitterende gebouwen. De meeste reizigers komen hier ook voor naar Napier. Voor wie niet van Art Deco houd maar toch in Napier is zijn er ook ngo andere dingen te zien.

Art Deco Walk

De bekendste bezienswaardigheid, of activiteit, van de stad. Met de Art Deco Walk loop je langs alle indrukwekkende gebouwen in Napier. Een gids leert je onderweg ook nog wat over de geschiedenis van de stad. Enkele belangrijke gebouwen tijdens de tour zijn het Masonic Hotel en de Daily Telegraph Building. In het hoogseizoen is het een aanrader om de tour van te voren te boeken omdat het erg druk kan zijn.

Bluff Hill Domain

Voor wie niet zo thuis is in architectuur, maar wel van mooie uitzichten houdt, kan naar het Bluff Hill Domain gaan. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad en omliggende omgeving. Je staat op 102 meter hoogte en vanaf hier kun je tevens Cape Kidnappers zien. Neem je camera mee want Bluff Hill Domain staat garant voor mooie foto’s!

Hawke’s Bay Museum

Als je meer wil weten over de geschiedenis van Napier, en dan met name de aardbeving, moet je zeker naar Hawke’s Bay Museum. In het museum wordt met foto’s, verhalen en beeldmateriaal getoond hoe de stad volledig werd verwoest door de aardbeving. Je kunt verhalen lezen van overlevende en bijzondere beelden van de tentoonstelling. Daarnaast is er in het Hawke’s Bay Museum uiteraard ook veel Art Deco te zien.

Napier Prison

In Napier vind je ook de oudste gevangenis van het land. Die is niet meer in gebruik want het werd gesloten in 1993 na 130 dienstjaren. Het gebouw is gelukkig niet gesloopt en dient tegenwoordig als hostel. Altijd al een nacht in een cel willen doorbrengen? Dan is dit dus je kans! Je kan hier ook een tour boeken waarbij je meer leert over de geschiedenis van de gevangenis en andere plekken van de gevangenis. Vandaag de dag is het een leuk en informatief hostel met een prachtig uitzicht!

Locatie Napier