De Marlborough Sounds kunnen het best omschreven worden als een doolhof van rivierarmen omgeven door beboste bergen – die uit het water reizen – en bezaaid met zanderige baaien. Een bovenaanzicht van Marlborough Sounds zal je waarschijnlijk doen denken aan de fjorden in Noorwegen, echter heeft deze bestemming, eenmaal aangekomen, meer weg van een tropisch paradijs. Tijdens je reis naar deze locatie kijk je in ieder geval je ogen uit!

Iedereen die naar Nieuw Zeeland gaat komt langs de Marlborough Sounds (tenzij je het Zuider eiland overslaat natuurlijk 😉 ). Veel mensen zien het alleen vanaf de Ferry wanneer ze de oversteek maken tussen het Noorder- en het Zuidereiland. Zonde, als je het aan ons vraagt. Op deze pagina geven we je informatie over onder andere:

Omringd door de Stille Oceaan

De talloze zeearmen die het landschap van Marlborough Sounds vormen, zijn afkomstig van de Stille Oceaan. De drie voornaamste wateren van het gebied worden Queen Charlotte, Kenepuru en Pelorous Sounds genoemd. In Marlborough Sounds bevindt zich bovendien een verzameling van maar liefst vijftig reservaten die door het Departement of Conservation (DOC) worden beheerd – menig dolfijn of ander inheems dier steekt hier de kop op. Vanwege deze overvloed aan natuurschoon van Marlborough Sounds, waar bovendien genoeg te beleven valt, doet deze vakantiebestemming ook wel aan als een schilderachtige speeltuin.

Onze ervaring in de Marlborough Sounds

De laatste keer dat wij bij de Marlborough sounds waren hebben we besloten om de met de camper de Sounds te verkennen. Je kan natuurlijk ook een prachtige wandelingen maken, waarvan de Queen Charlotte Track de bekendste is, of een mountainbike huren. Met de camper er op uit trekken is overigens ook een echte aanrader. We reden vanuit Picton direct door naar Havelock, waar de lokale I-site is. Hier vandaan reden we door naar Portage. Een schitterende route van een kilometer of 40 vol bochten en schitterende uitzichten. Het mooie weer hielp wel mee. Er zijn op deze route meerdere DOC campings in verschillende baaien. Wij kiezen voor de DOC in Picnic bay. Er staat nog één andere camper waardoor we de hele baai en bijbehorend strand nagenoeg voor onszelf hebben. Een geweldige manier om de Marlborough Sounds beter te leren kennen.

Kajakken

Een andere mogelijkheid naast het wandelen en fietsen is om een kajak te huren. Met een kajak kan je het gebied ook goed verkennen. Een beetje ervaring met zeekajakken is wel een must. Zelfs als het weer rustig is kan er een behoorlijke golfslag zijn als je op een open stuk water komt. Het voordeel van het kajakken is dat je grote kans hebt om zeeleeuwen of andere dieren in het water te spotten.

5 bezienswaardigheden Marlborough Sounds

1. Cruise met zeevruchten

Een gebrek aan boten is er zeker niet in Marlborough Sounds. Het zal dan ook zonneklaar zijn dat je min of meer overal waar je komt je een cruise kan boeken. Cruises waarbij je van de lekkerste zeevruchten kan genieten, zijn voornamelijk populair. Dit komt onder andere doordat zo’n zeventig procent van alle mosselen en zalm van Nieuw-Zeeland afkomstig is uit Marlborough Sounds. Boek dus vooral een van deze culinaire tochten.

2. Queen Charlotte Track

De Queen Charlotte Track is een zeventig kilometer lange wandel- of fietsroute. Een uitstekende activiteit voor iedere actieveling of liefhebber van natuurschoon. Wandel door inheemse bossen en over hoge bergruggen terwijl je geniet van het uitzicht over het prachtige Marlborough Sounds. Je kunt dit zowel te voet of per fiets doen. Houd wel in gedachte; mocht je het hele pad willen afleggen, dan ben je hier zeker meerdere dagen aan kwijt.

3. Dolfijnen

Zoals hierboven al vermeld, bevindt er zich in Marlborough Sounds een overvloed aan dolfijnen. Het spotten van of zwemmen met deze charmante dieren is dan ook een erg populaire activiteit onder de bezoekers van deze bestemming. De voornaamste dolfijnen soort die je zult tegenkomen, is de tuimelaar. Deze soort staat er om bekend erg speels te zijn en zwemmen vaak met de boot mee.

4. Kajakken

Omdat er zoveel water te vinden is in Marlborough Sounds, is kajakken een van beste activiteiten om hier te ondernemen. Vooral Okiwi Bay is hiervoor erg mooi. Geniet vanuit je kajak vanuit het magnifieke landschap. Ook heb je tijdens het kajakken de kans om ettelijk inheems dier te spotten.

5. Resorts

Toe aan een portie paradijselijke ontspanning? Bezoek dan vooral een van de vele – betaalbare – resorts in Marlborough Sounds. Naast dat deze resorts je vakantie een stuk luxueuzer zullen maken, zijn hier bovendien genoeg activiteiten te beleven. De meeste resorts hebben namelijk hun eigen strand uitgerust met kajaks, paddle boards en alles wat je nodig hebt om te snorkelen. Dat wordt genieten!

De geschiedenis van Marlborough Sounds

In het verleden was Marlborough Sounds het thuis van de Maori’s; de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Zij verscholen zich hier voornamelijk voor het slechte weer en deden zich tegoed aan de overdadige voedselvoorraad. De komst van de Europeanen begon met de aankomst van kapitein Cook. Zijn bezoek aan Marlborough Sounds had als doel scheurbuik onder zijn bemanning te genezen met behulp van een plant aanwezig in dit gebied. Tijdens zijn verblijf riep hij de Britse soevereiniteit af over het zuidereiland. Marlborough Sounds speelde later ook een grote rol in de walvisvangst.

Het verleden van het landschap

De bergen die, overal waar je maar kijkt, vanuit het zeewater naar de hemel reiken, zijn eigenlijk helemaal geen bergen; in feite zijn het inhammen die in het verleden zijn overstroomt door het water van de Stille Oceaan. Door de stijging van het zeeniveau overal ter wereld – en dus ook in Nieuw-Zeeland – is dit bijzondere landschap van Marlborough Sounds zodoende ontstaan. Op die manier heeft de geschiedenis zijn sporen op deze schitterende reisbestemming nagelaten. Zo zie je maar, het is niet altijd wat het lijkt.

Transport in Marlborough Sounds

Tijdens je verblijf in Marlborough Sounds zul je je bijna overal kunnen verplaatsen door middel van een auto of fiets. De verschillende eilanden zijn echter alleen te bereiken met behulp van een watertaxi. Dit vervoersmiddel wordt dan ook veel gebruikt in het magnifieke Marlborough Sounds. De watertaxi’s brengen je van het ene naar het andere eiland, terwijl je je ogen te kost geeft en uitkijkt over het helderblauwe water. Wat wil je nog meer?

In de omgeving van Marlborough Sounds

Mocht je tijdens je bezoek aan Marlborough Sounds tijd over hebben, dan wordt het je zeker aangeraden een bezoekje aan de vele wijngaarden in de omgeving te brengen. De wijnen in Nieuw Zeeland zijn wereld beroemd en in de omgeving van de Marlborough sounds worden de lekkerste wijnen gemaakt. Ga dan ook vooral eens langs op een wijngaard voor een dagje wijnproeven.

Beste reistijd voor Marlborough Sounds

Marlborough Sounds kun je het best bezoeken tijdens de wintermaanden. December tot en met maart zijn hier namelijk de warmste maanden. Over het algemeen is het hier dan een comfortabele 20 graden Celsius. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur in Marlborough Sounds slechts rond de 11 graden Celsius. Het landschap zal er niet minder mooi op worden, maar een duik in de zee zal een stuk minder aangenaam zijn. Wanneer je ook gaat; je zult in ieder geval optimaal genieten van je reis naar het bijzondere Marlborough Sounds.

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.