Hoofdmenu
Onze Producten

OCEANIË

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Door: Ties    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 augustus, 2019

Het weer in Nieuw Zeeland is vergelijkbaar met dat in Nederland, met uiteraard als grote verschil dat de zomer en winter omgedraaid zijn. Het eerste waar je rekening mee met houden is dat Nieuw Zeeland op het Zuiderlijk halfrond ligt. Dat betekent niet alleen dat als het hier zomer is dat het daar winter is maar ook dat als het hier dag is het daar nacht is (en andersom). Op deze pagina vertellen we je alles over de beste reistijd Nieuw-Zeeland.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Het weer in Nieuw Zeeland is te vergelijken met het klimaat in Nederland of België. Dat betekent dat je koude tot zachte winters hebt en warme zomers (niet altijd). Er is geen regenseizoen aangezien het het hele jaar door regent. Vooral in de winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan. Het noorden van het Noordereiland heeft, omdat het zo dicht naar de evenaar ligt, een subtropisch klimaat.

TIP ♥  – de beste reistijd voor Nieuw-Zeeland zijn de maanden december tot en met maart

De seizoenen Nieuw-Zeeland

De beste reistijd Nieuw-Zeeland is niet alleen afhankelijk van het weer. Natuurlijk is goed weer fijn tijdens het reizen, maar reizen in het hoogseizoen betekent ook vaak hogere prijzen en meer mensen. Je kunt de seizoenen onder verdelen in het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Hieronder een overzicht.

Hoogseizoen

abel tasman national park
December t/m maart

Deze maanden vormen de zomer en zijn dus de beste reistijd Nieuw-Zeeland. Het is de ideale tijd om met je camper of auto rond te touren. Outdoor activiteiten zijn het beste te doen, de stranden zijn het lekkerst en je hebt verschillende festivals. Hou er wel rekening mee dat prijzen voor tours, huurauto’s/campers en accommodatie omhoog gaan.

Tussenseizoen

Lake Matheson
April, mei, sep. t/m nov.

De maanden maart tot en met mei liggen net na het hoogseizoen, september en november er net voor. Het weer is nog altijd mooi. Het grootste voordeel is dat de prijzen dalen, het is een stuk rustiger en de Nieuw Zeelandse kindereen gaan weer naar school. Als je de drukte wil ontlopen zijn dit prima maanden.

Laagseizoen

Mount Cook National Park
Juni t/m augustus

Deze maanden vormen de winter in Nieuw-Zeeland. De dagen zijn een stuk korter en de temperaturen liggen lager, maar het is een stuk rustiger. Je kunt goedkoper reizen. Je hebt vaak scherpe aanbiedingen voor accommodatie en restaurants. In de Zuidelijke Alpen wordt het drukker in de skigebieden.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd Nieuw-Zeeland is helaas niet helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Januari

De beste reistijd Nieuw-Zeeland zijn de maanden december tot en met maart dus in januari zit je midden in het hoogseizoen. De warme zonnige zomerdagen maken het een ideale tijd om te reizen. Activiteiten zoals duiken of hiken zijn prima te doen. Nadeel is dat het vrij druk is en de prijzen voor accommodatie en/of tours hoger liggen. De eerste twee weken van januari zijn schoolvakanties.

Februari

Qua weer vergelijkbaar met januari. Je hebt nog steeds veel zonnige dagen, hoewel dat per jaar kan verschillen. Het voordeel van februari is dat de lokale vakanties voorbij zijn en veel internationale reizigers weer richting huis gaan. Een ideale maand om in Nieuw Zeeland te reizen.

Maart

Maart is een beetje het einde van het hoogseizoen. Je kunt nog steeds warme dagen hebben, maar de herfst zet in en dus komen er koelere dagen. Hoewel je niet de warmste dagen hebt, heb je zeker niet de slechtste dagen en het is nog steeds een goede maand om in Nieuw Zeeland te reizen met de veranderende kleuren van de herfstbladeren.

April

April is vergelijkbaar met maart hoewel het in deze maand al iets kouder is. Je gaat nu richting de winter en de dagen worden, zeker aan het einde van de maand, steeds kouder. Activiteiten als duiken of snorkelen worden minder en hiken kan letterlijk in het water vallen. Prijzen liggen wel een stuk lager.

Mei

De laatste maand van het tussenseizoen. Na mei begint de winter en wort het veel kouder in Nieuw Zeeland. In mei heb je nog kans op heldere dagen, maar warm zal het zien. Voordeel is dat het ontzettend rustig is in het land en dat de prijzen laag zijn.

Juni

De winter is nu ingezet en de maanden juni tot en met augustus horen daarom niet bij de beste reistijd Nieuw-Zeeland. Op het Noordereiland regent het veel en op het Zuidereiland heb je zelfs kans op sneeuw in de bergen. Wel een goede tijd om te skiën.

Juli

Nog steeds hartje winter. Temperaturen liggen laag en je hebt op zowel het noorder- als het zuidereiland veel kans op regen. Dit zijn niet de beste maanden om in Nieuw Zeeland te reizen en vergelijkbaar met de wintermaanden in Nederland.

Augustus

De winter is nog steeds in Nieuw-Zeeland, maar gebieden op het Noordereiland zoals Rotorua en de Bay of Islands blijven goed bezocht, met name door locals, omdat het weer op het noordereiland is milder is dan het zuidereiland.

September

In september beginnen de temperaturen weer op te lopen. De regen wordt een stuk minder wat september (en oktober) prima maanden zijn om in Nieuw-Zeeland te reizen. Je zit net voor het hoogseizoen en net na de winter waardoor je goede kans hebt op mooie dagen. Daarnaast is het een stuk rustiger en goedkoper.

Oktober

Oktober ‘hoort’ niet echt bij de beste reistijd Nieuw-Zeeland, maar wij vinden het een van de betere maanden om in Nieuw-Zeeland te reizen. Er zijn nog weinig toeristen, het weer is vaak prima en de prijzen liggen laag. Je zit net voor het hoogseizoen waardoor accommodatie overal beschikbaar is.

November

Het warmere weer komt terug en November is de start van de zomer van Nieuw-Zeeland. De natuur is prachtig groen, rivieren stromen wild en dieren laten zich volop zien. Dit is een van de betere maanden om in NZ te reizen, aangezien het in december en januari een stuk drukker is.

December

Samen met januari is dit de beste maand om in Nieuw Zeeland te reizen, maar ook de drukste en de duurste. De wegen zijn drukker, accommodatie zit sneller vol en bij de bezienswaardigheden ben je zeker niet de enige. Zeker met Kerst en Nieuwjaar is het vrij druk.

Verder reizen..

Wil jij naar Nieuw-Zeeland? Lees dan naast de beste reistijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken verder op onze website. We vertellen je wat de mooiste bezienswaardigheden zijn, wat je aan budget nodig hebt, hoe je een camper koopt of juist kunt huren, hoe je het beste een vliegticket naar Nieuw-Zeeland boekt, algemene reisinformatie over Nieuw-Zeeland of juist over het backpacken in Nieuw-Zeeland.

Hoogseizoen in Nieuw-Zeeland

Officieel begint de zomer in december. Omdat de Nieuw Zeelanders zelf (zomer)vakantie hebben tussen kerst en midden januari is dit de ook drukte periode van het jaar. Houd er daarom rekening mee dat de prijzen hoger uitvallen. Van half januari tot eind februari is het hartje zomer.

De vakantie van de Kiwi’s is dan tevens ten einde waardoor het iets rustiger is. Een prima periode om de winter in Europa te ontvluchten en te genieten van de Nieuw Zeelandse zon. Het is nog steeds hoogseizoen maar het zal rustiger en goedkoper zijn dan de periode waarin Nieuw Zeeland vakantie viert.

Zuidereiland

Hoewel er qua temperatuur niet heel veel verschil zit tussen het zuidereiland en het noordereiland is het zuidereiland qua natuur totaal verschillend dan die op het noordereiland. Het zuidereiland herbergt prachtige fjorden, een ruige kustlijn, met sneeuw bedekte bergen en indrukwekkende meren. De beste tijd om dit eiland te bezoeken zijn de maanden december tot en met maart.

Skiën

Als je van skiën houdt kun je hier beter komen in de maanden juni tot en met augustus, wanneer de Zuidelijke Alpen bedekt worden met sneeuw.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Noordereiland

Het noordereiland, en dan met name het noordelijke gedeelte, is het meest tropische gedeelte van het land. Als je op zoek bent naar mooie stranden en indrukwekkende eilanden moet je op het noordereiland zijn. De beste tijd om dit eiland te bezoeken zijn de maanden december tot en met maart.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland
Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Oceanië-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Het weer in Nieuw Zeeland is vergelijkbaar met dat in Nederland, met uiteraard als grote verschil dat de zomer en winter omgedraaid zijn. En we weten allemaal hoe het weer in Nederland kan zijn. Daarom is het verstandig om van te voren te checken wat de beste reistijd Nieuw Zeeland is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.