Hoofdmenu
Onze Producten

OCEANIË

Vanuatu

Door: Ties    |    Reacties: 0

Vanuatu is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je op reis wil. De laatste jaren komt het land steeds meer ‘in the picture‘, maar doordat het letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt komen hier nog altijd maar weinig mensen.

Dat is eerlijk gezegd ook niet heel erg. Vanuatu is zo’n plek die je misschien één keer in je leven bezoekt en waar toerisme echt nog in kinderschoenen staat. Zeker onder Europeanen.

Vanuatu bezoeken

Je bezoekt Vanuatu niet zo maar. Je bent al minimaal 3 dagen onderweg om er überhaupt te komen en als je een vliegticket vindt onder de €1.200 is dat goedkoop. Degene die wel de moeite nemen om er heen te gaan komen in een ongerept paradijs.

Verlaten stranden, oude cultuur, afgelegen tropische eilanden en een onderwaterwereld waar je ‘u’ tegen zegt is wat je vindt in deze eilandenarchipel ten westen van Australië. Dit is met recht een tropisch paradijs.

TIP ♥ – je kunt het beste naar Brisbane vliegen en vanaf daar een retourtje Port Vila (Vanuatu) boeken voor ongeveer €250 p.p.

Op deze pagina vertellen we je alles over dit schitterende land:

 1. Hoe boek je vliegticket Vanuatu
 2. Wat is de beste reistijd
 3. Aan welk budget moet je denken
 4. Heb je een visum nodig
 5. Hoe lang heb je nodig in Samoa
 6. Welke eiland zijn er
 7. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden
 8. Waar kun je overnachten?
 9. Hoe is het vervoer in Samoa
  • Van en naar het vliegveld
 10. Kun je backpacken in Samoa?
  • Is het veilig?
 11. Extra tips

Hoe boek je vliegtickets naar Vanuatu

Vanuatu is geen bestemming waar je zo even heen vliegt. Goed om te weten is dat alle vluchten naar Port Vila gaan, de hoofdstad van het land. Je kunt op veel vergelijkingssites zoeken op Port Vila, maar je vliegt eigenlijk altijd via Australië (Brisbane).

Hou rekening met een reistijd van minimaal 50 uur!

Wat kost een ticket?

Dat ligt aan een hoop factoren. Buiten onze vakantiemaanden (juli t/m september) zou je een vliegticket rond de €1.500 moeten kunnen vinden als je alles in één keer boekt. Dat zijn vaak reizen van zo’n 60 uur en dus een aardige zit. Je vliegt eerst naar landen als Singapore, China of Japan om vanaf daar naar Australië te vliegen. Vanaf Australië vlieg je vervolgens naar Vanuatu.

TIP ♥ – reken op zo’n €1.500 p.p als je alles in een keer boekt.

Losse tickets boeken

Je kunt er ook voor kiezen om losse tickets te boeken. Onze ervaring is dat dit in veel gevallen vaak iets goedkoper is, hoewel je soms ook langer onderweg bent. Nu is dat niet heel erg want je bezoekt Vanuatu ook niet voor twee weken.

Stap 1  vlieg naar Australië

Vliegtickets naar Australië zijn ook al niet goedkoop. Tickets naar dit land kosten al snel zo’n €1.000. Toch kan het goedkoper. Zo vlogen wij in maart, dus buiten onze vakantiemaanden, voor €678 naar Brisbane. Dat scheelt al ruim de helft van een ‘normaal’ ticket naar Vanuatu!

Je kunt het beste naar Brisbane vliegen. Dit ligt het dichts bij Vanuatu.

TIP ♥ – check hier onze tips over het boeken van vliegtickets naar Australië

Stap 2  vlieg naar Vanuatu

Vanaf Brisbane boek je een los retourtje naar Vanuatu. Dit zou je tussen de €250 en €300 p.p. moeten kosten. Het kan goedkoper uitvallen als je goed zoekt, maar ook duurder als je in de vakantiemaanden vliegt.

Op deze manier moet je voor ongeveer €1.00 – €1.200 naar Vanuatu kunnen vliegen.

Vanuatu
Vanuatu

De stranden van Vanuatu

Beste reistijd Vanuatu

Vanuatu is met recht een tropisch paradijs en een groot voordeel is dat je dit land het hele jaar door kunt bezoeken. Het weer is op z’n best van april tot en met oktober wanneer de temperatuur schommelt tussen de 20°C en 28°C. Van november tot en met maart is het regenseizoen en hoewel de buien over het algemeen kort zijn en geen invloed hebben op het reizen neemt het wel dat échte tropische gevoel weg.

TIP ♥ – de beste tijd om Vanuatu te bezoeken is van van april tot en met oktober

Doordat je hier het hele jaar kunt komen is er eigenlijk geen ‘beste reistijd’. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zo zit er een verschil in prijs is sommige maanden, maar ook de duikomstandigheden zijn per maand weer anders.

Beste reistijd Vanuatu

Regenseizoen

Het regenseizoen zet in rond november en duurt tot rond maart. ‘Regenseizoen’ klinkt echter spannender dan het is. Buien zijn kort en heftig maar hebben nauwelijks invloed op je reis. Het nattere weer kan er wel voor zorgen dat uitstapjes letterlijk in het water vallen, maar dat is dan ook wel het enige.

Het grootste deel van de regen valt in januari, februari en maart.

TIP ♥ – het officiële regenseizoen loopt van november tot en met maart

Hoogseizoen

Een hoogseizoen is er niet echt. Het is in ieder geval niet te vergelijk met de drukte in bijvoorbeeld Thailand of Mexico. Er is wel een piek moment als het gaat om het toerisme. Het is hier over het algemeen het drukst tijdens de Australische schoolvakanties. Hoewel het tijdens de schoolvakanties drukker is, is het ook wel levendiger. Hou wel rekening met hogere prijzen.

TIP ♥ – Australische schoolvakanties verschillen per jaar, maar zijn meestal rond april, juli, september en tussen december en februari

Zomer in Vanuatu

Gek genoeg lopen de zomermaanden van Vanuatu gelijk aan het regenseizoen; van november tot maart. De temperatuur ligt in deze maanden het hoogst met een gemiddelde temperaturen van ongeveer 28°C. Helaas valt er ook de meeste regen.

Winter in Vanuatu

De temperaturen in de winter zakken iets in, maar niet dusdanig dat het hier ‘koud’ wordt. De gemiddelde temperaturen ligt nog steeds rond de 23°C. Vanuatu’s winter valt in dezelfde maanden als de Australische winter (van juni tot augustus) en is daarom de perfecte ontsnapping voor Aussie’s.

Port Olry in Vanuatu

Aan welk budget moet je denken

Vanuatu is een prachtige eilandenarchipel met betoverende stranden, lieve locals, een prachtige onderwaterwereld en een laid-back sfeer waardoor je nooit meer weg wil. Daarvoor betaal je echter ook wel de hoofdprijs. Het is namelijk geen goedkoop land.

Wat je verblijf in deze eilandenarchipel kost is afhankelijk van je reisstijl, maar low-budget backpackers zullen het hier zwaar krijgen, hoewel het zeker mogelijk is om hier goedkoop rond te reizen. Georganiseerde tours zijn vaak behoorlijk prijzig, maar niet altijd noodzakelijk. Kosten voor accommodatie liggen daarnaast wat hoger dan gebruikelijk.

TIP♥ – reken voor je budget op ongeveer €70 tot €100 p.p. per dag

Kosten voor accommodatie

Backpackers hostels vind je hier niet zo veel. Het is ook geen typische backpackersbestemming. Niet voor Europese backpackers in ieder geval. De backpackers die hier komen, komen vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Wat je voor accommodatie betaalt is vooral afhankelijk van wat je zelf uit wil geven. Er zijn wel wat hostels te vinden. In Port Vila betaal je voor een privékamer in een hostel zo’n €30 per nacht. Een slaapzaal kost je ongeveer €15 per nacht.

Hoewel er weinig hostels zijn, heb je gelukkig wel genoeg budget hotels. De prijzen voor een budget hotel liggen rond de €40 tot €60 per nacht, afhankelijk van het eiland en het seizoen. Alle luxere hotels kosten vaak meer dan €100 per nacht.

Homestays

Om geld te besparen raden we aan om te kijken bij homestays. Dit is erg populair in Vanuatu en vaak een stuk goedkoper dan overnachten in een hostel. Daarnaast slaap je bij locals wat ook nog eens erg leuk is!

Kosten voor vervoer

De grootste kostenpost is waarschijnlijk het vervoer. Doordat het vaak kleine eilanden zijn kun je op de eilanden redelijk goedkoop reizen, maar het reizen tussen de eilanden is behoorlijk prijzig. Een optie is de boot, maar helaas zijn de tijden niet consequent en het is erg langzaam.

Je bent daarom al snel aangewezen op binnenlandse vluchten als je meerdere eilanden wilt bezoeken. Voor een retourvlucht tussen de eilanden betaal je al snel €100 en deze moet je ook van tevoren.

Bussen op de eilanden rijden er wel, maar er is geen logisch bussysteem te ontdekken. De kosten liggen wel waar laag. Vaak reis je voor nog geen €5 over het eiland.

TIP ♥ – check de routes van bussen, boten of vliegtuigen want dit vergt nogal wat planning!

Vanuatu
Vanuatu

Hotels als deze kosten vaak meer dan €150 per nacht

Kosten voor eten en drinken

Eten en drinken hoeft niet heel duur te zijn in Vanuatu, hoewel het natuurlijk erg afhankelijk is van waar en wat je eet. Een lokale maaltijd kost je niet meer dan €10 in een restaurant, maar als je op straat een ‘stalletje‘ tegen komt betaal je vaak niet eens de helft.

Een biertje is vrij prijzig in een bar (€3 to €5), maar in de supermarkt weer goedkoop. Een fles water in de supermarkt kost al snel €2 per liter.

Heb je een visum nodig?

Een van de voordelen van reizen in Vanuatu is dat je geen visum hoeft aan te vragen. Je mag hier als toerist maximaal 30 dagen reizen zonder een visum aan te vragen. Je hebt wel een aantal dingen nodig:

 • application Form;
 • een geldig paspoort;
 • bewijs van doorgaande vlucht/retourvlucht;
 • €28 cash (3.600 Vanuatuaanse vatu).

TIP ♥ – je kunt je visum verlengen tot 4 maanden. Dit dien je bij de  Vanuatu Immigration te regelen voordat je eerste visum verloopt. Dit kun je hier regelen.

Hoe lang heb je nodig?

Dat ligt er aan wat je allemaal wil zien. Dit land telt 83 eilanden dus om ze allemaal te bezoeken heb je wel even nodig. Niet iedereen heeft die tijd en eerlijk gezegd is dat ook niet nodig. De meeste mensen blijven hier zo’n twee tot drie weken.

Het ligt er ook aan hoe je het land bezoekt. Als je vanuit Nederland naar Vanuatu reist is het niet aan te raden om hier ‘maar‘ twee of drie weken te blijven. Dan zouden we minimaal vier weken aanraden. Als je echter al in Australië bent en Vanuatu bezoekt als een soort tussenstop heb je aan twee weken wel genoeg omdat je niet zo lang hoeft te vliegen.

De meest bezochte eilanden

De meest bezochte eilanden zijn Efate, Santo, Tanna, Malekula, Ambryn en Pentecost. Als je deze eilanden wil bezoeken heb je zo’n drie weken nodig. Een maand zou het mooiste zijn omdat je dan overal je tijd kunt nemen, maar helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een maand op vakantie te gaan.

Mele Bay op Efate Island

Welke eilanden zijn er

In totaal 83, dus we zullen ze niet allemaal benoemen. De meeste reizigers gaan ook alleen naar de bekendere eilanden. Niet zozeer omdat dat de mooiste eilanden zijn, maar ook omdat veel andere eilanden onbewoond zijn of moeilijk te bereiken. Dit zijn de belangrijkste eilanden:

#1 Efate

Efate is het ‘hoofd’ eiland van Vanuatu en tevens de thuisbasis van de hoofdstad Port Vila. Het is daarom ook het meest bezochte eiland. Je vindt er prachtige stranden (net als alle andere eilanden), een bijzondere onderwaterwereld en tevens de meeste restaurants en bars.

Efate is ook het meest ontwikkelde eiland in Vanuatu en de perfecte plek om je reis te beginnen. In de buurt van Efate vind je de eilanden Epi, Lelepa en Pele op redelijk korte afstand. Eilandhoppen is goed mogelijk vanaf Efate.

TIP ♥ – dit is tevens het eiland met de internationale luchthaven

#2 Santo

Santo is het grootste eiland in Vanuatu en tevens een van de mooiste. Het is een van de beste plekken om te duiken in Oceanië. Daarnaast vind je hier prachtige stranden, met het het wereldberoemde Champagne-strand, maar ook een indrukwekkend binnenland met turquoise blauwe meren.

Dit is een van de mooister eilanden van het land. In de buurt vind je de Banks en Torres-eilanden, bekend om de enorme kokoskrabben en reuzenschildpadden.

Eilanden Vanuatu

Eton Beach op Efate eiland

Champagne Bay op het eiland Santo

Champagne Bay op het eiland Santo

#3 Tanna

Tanna ligt ten zuiden van Efate en word door reizigers iets minder vaak bezocht omdat het niet op de ‘route’ ligt. Het is een prachtig eiland met uiteraard mooie stranden, maar je vindt hier ook Mount Yasur, een van ’s werelds meest toegankelijke actieve vulkanen.

TIP ♥ – in de buurt vind je Mystery Island, een verborgen juweeltje dat populair is onder zeilers en kruisers.

#4 Malekula

Hoewel Malekula een flink eiland is, komen ook hier maar weinig reizigers. Dit eiland staat bekend om de bijzondere dansen en tradities. Malekula is van alle eilanden de meest bergachtige en hier heb je dan ook schitterende uitzichten op andere eilanden.

Je kunt hier tochten door de jungle maken en dagtrips maken naar kleine naburige eilanden met witte zandstranden en kleurrijke koraalriffen.

Vanuatu

Het landschap van Malekula

#5 Pentecost

Pentecost staat ook wel bekend als Pinkstereiland, wat gezien de Engelstalige vertaling niet heel gek is. De meeste reizigers komen toch gewoon voor het eiland zelf, maar je hebt hier ook een bijzondere ceremonie. De Naghol-ceremoni. Een soort bungjeejumpen.

Het is niet zo’n fraai gezicht, maar wellicht heb je het wel eens op TV gezien; de bijzondere manier van bungeejumpen hier.  Het is een inwijdingsritueel op het eiland waarbij jonge mannen van een hoog houten platform springen met lianen aan hun enkels gebonden. Dit doen ze als bewijs van mannelijkheid.

#6 Ambrym

Ambryn ligt naast Malekula en is net als alle andere eilanden een prachtig eiland. Het mooie is dat je Ambryn, Pentecost, Malekula en Santo vrij makkelijk te combineren zijn omdat ze dicht bij elkaar liggen. Overigens staat dit eiland bekend om toverij en zwarte magie, net als Siquijor in de Filipijnen.

Wees niet bang dat er enge heksen rondlopen, het heeft meer te maken met oude rituelen en gebruiken die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 20 =

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken