Melbourne wordt ook wel de culturele hoofdstad van Australië genoemd. In de stad wonen 3,5 miljoen mensen, maar hier merk je eigenlijk niets van als je in Melbourne bent. Dit komt omdat de sfeer van de stad in Victoria zo relaxed is, dat je niet het idee hebt in een drukke wereldstad te zijn. Het is een groene stad met vele culturele hoogtepunten en bijzondere rooftopbars, waar je ook nog eens de lekkerste koffie van het land kunt drinken.

De kunsthoofdstad

Melbourne wordt ook wel de kunst- en cultuurhoofdstad van Australië genoemd en dit is niet voor niets. In de stad kom je namelijk in bijna iedere straat en in bijna ieder steegje prachtige straatkunst tegen, die met graffiti op de eerst zo saaie bakstenen muren is aangebracht. Vooral de muurschilderingen van Hosier Lane zijn zeker een aanrader om eens te bekijken. Deze schilderingen veranderen bijna iedere dag en spelen altijd in op de politieke en culturele ontwikkelingen van dat moment. Erg bijzonder! 

TIP – een leuke manier om de stad te ontdekken is met de fiets. Je kunt makkelijk een fiets huren door de Melbourne Bike Share. Per dag kost een fiets $2,80, per week $8.

Ook vind je in Melbourne de National Gallery of Victoria, waar je bijzondere Aboriginalkunst en moderne Australische kunst kunt bewonderen. De stad is de ideale plek voor liefhebbers van kunst en cultuur, maar ook voor liefhebbers van groen en natuur. In de stad vind je namelijk vele prachtige parken, die Melbourne een hele rustige en ontspannen sfeer geven. Het is een wereldstad, maar hier merk je eigenlijk niet zo veel van door de bijzondere sfeer in de stad.

Melbourne

Melbourne by night

Bezienswaardigheden 

Ook als je geen groot liefhebber bent van kunst, kun je je prima vermaken in Melbourne. Naast de graffititekeningen op de muren en de National Gallery of Victoria, zijn er namelijk nog meer dingen te bewonderen in de hoofdstad van Victoria. Denk hierbij aan de Victoriaanse straten, de neoklassieke gebouwen en de gotische kerken in de stad, maar ook aan het moderne deel van de stad. In het moderne deel van Melbourne vind je onder andere Federation Square, de RMIT University en de Eureka Tower (300 meter hoog).

TIP – wist je dat in je in Melbourne ook kunt kajakken. Check hiervoor Kajak Melbourne.

Ook zeker een must om te bezoeken, is de hippe wijk Fitzroy. Hier loopt de leukste straat van Melbourne doorheen, Bunswick Street. In Bunswick Street vind je vele leuke boetiekjes met tweedehands kleding, maar ook luxe winkels met design items, gezellige restaurantjes en koffietentjes. In de avond ga je naar St. Kilda, waar je rondom de pier van het strand pinguïns kunt spotten.

Breng een bezoek aan de Royal Botanic Garden

De Royal Botanic Garden in Melbourne is een van de mooiste en bekendste parken in de stad. In het botanische park vind je prachtige meren, maar ook grote grasvelden en duizenden verschillende soorten omen en struiken. Bij het park hoort het nationale Herbarium van Victoria, waar je maar liefst 1,2 miljoen gedroogde planten kunt bekijken. Een must-see voor natuurliefhebbers!

Melbourne Federation Square (links) en de State Liberty of Victoria (rechts)

De geschiedenis van Melbourne

Port Philip Bay was een gebied in de kolonie van New South Wales, dat ontdekt werd door Europeanen in het jaar 1802. Toen er in het jaar 1835 maar liefst 500.000 hectaren werden gekocht van de Aboriginals voor de prijs van 40 dekens, 30 bijlen, 100 messen, 50 scharen, 30 spiegels, 200 zakdoeken, 100 kilo bloem en 6 shirts werd de nederzetting van Port Philip Bay gesticht. Uiteindelijk werd Melbourne vernoemd naar de Engelse staatsman Lord Melbourne, die in de tijd van de stichting van de stad de minister president van Groot-Brittannië was. In het jaar 1847 werd Melbourne officieel uitgeroepen tot Australische stad en wel door koningin Victoria. In het jaar 1851 werd de stad de hoofdstad van de nieuwe kolonie Victoria.

Chinatown

In het midden van de negentiende eeuw werd er goud ontdekt in Melbourne en om deze reden nam de bevolking van de stad flink toe. Door de Gold Rush kwamen er ook veel Chinezen naar de stad, die in 1851 Chinatown oprichtten. Deze wijk bestaat nog steeds en is nu een van de oudste Chinezenwijken van de wereld.

Flinders Street Station

Aan het einde van de negentiende eeuw raakte de stad in verval, maar in de jaren dertig (twintigste eeuw) begon de stad zich weer te herstellen. Flinders Street Station werd het drukste station van de wereld en in 1940 had de stad zelfs het grootste tramnetwerk van die tijd. Er kwamen meer wolkenkrabbers, er kwamen steeds meer migranten naar de stad toe en zo werd Melbourne een multiculturele stad.

Melbourne

De State Liberty of Victoria

Hoe kom je er?

Melbourne heeft een internationaal vliegveld, waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen. Ook komen er nationale vluchten aan op het vliegveld van Melbourne (voor binnenlands reizen naar de stad) en kun je met de trein of bus naar Melbourne reizen als je al in Australië bent.

TIP – check ook de wijk Williamstown over de Westgate Bridge.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Melbourne te gaan, is in de maanden september, oktober, november en december. De stad ligt in het zuidoosten van Australië en in deze periode is het in het zuidoosten van het land vrij droog. Ook is er een aangename temperatuur in september tot en met december, zodat je alle bezienswaardigheden in de stad kunt bewonderen zonder last te hebben van extreme kou of hitte. In de maanden maart en april kun je ook goed naar Melbourne reizen, want ook in deze maanden is het over het algemeen droger en is er een aangename temperatuur.

Locatie Melbourne