Veel toeristen die naar Australië gaan, slaan Tasmanië over tijdens hun rondreis door het land. Wij vinden dit erg jammer, want Tasmanië is een heel bijzonder eiland dat eigenlijk niet overgeslagen moet worden tijdens een rondreis in Australië. Wat het eiland zo bijzonder maakt, is het feit dat de natuur hier nog echt ongerept is. Het is een vrij woest eiland, waar onder andere de Tasmaanse duivel woont. Dit beestje zie je nergens anders ter wereld en alleen dit gegeven maakt het eiland al bijzonder.

Het bijzondere Tasmanië

Tasmanië of Tasmania is een eiland dat bij Australië hoort. Het eiland ligt ongeveer 240 kilometer van het Australische vasteland verwijderd en dit is dan ook de reden dat niet veel toeristen in Australië naar Tasmanië gaan. De hoofdstad van het eiland is Hobart.

TIP – Tasmanië wordt gezien als een van de mooiste gebieden ter wereld!

Ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte is een beschermd natuurgebied. Het eiland is de kleinste staat van Australië, maar je vindt er wel 500 zelfstandige beschermde natuurgebieden, waar onder andere de Tasmaanse duivel nog woont. Dit is een vleesetend buideldier dat voornamelijk bekend staat om zijn vraatzucht en wreedheid, al ziet het beestje er best schattig uit. Ben je op het eiland? Dan is de kans groot dat je dit beestje een keer tegen het lijf loopt.

Bezienswaardigheden

Tasmanië is niet groot, maar het eiland kent wel diverse interessante bezienswaardigheden. De populairste bezienswaardigheden van het eiland worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Hobart

Hobart is de hoofdstad van het eiland. Je vindt hier diverse leuke winkels, je bezoekt er gezellige restaurantjes waar je lekker kunt eten en je kunt er de markt in de wijk Salamanca bezoeken. Op deze markt staan 300 kraampjes met onder andere houtwerk, handgemaakte sieraden, verse groente en fruit en Tasmaanse streekproducten.

Maria Island NP

Maria Island National Park ligt vlakbij Hobart en is zeker een bezoek waard. Je vind hier bossen, pittoreske beekjes, prachtige verlaten stranden en indrukwekkende kliffen. Je kunt hier mooie wandelingen maken en mountainbiken.

Heritage Highway

Wil je dolgraag de prachtige natuur van Tasmanië zien, maar heb je niet zo’n zin om een week lang te moeten wandelen om alles te zien? Dan kun je ook met de auto door het eiland trekken, namelijk door de Heritage Highway te volgen.

Je bent minder lang onderweg en hoeft jezelf niet uit te putten, maar je kunt wel alles van het bijzondere eiland zien.

Tasmanie

Launceton

Launceton is de tweede stad en bovendien een van de oudste steden van heel Australië. In Launceton bewonder je oude Victoriaanse huizen, maar kun je ook het pretpark Penny Royal World bezoeken. Ook kun je er terecht bij diverse traditioneel wijnmakerijen, waar je heerlijke wijnen kunt proeven en kopen.

In de omgeving van Launceton liggen Tamar Valley, Ben Lomond Park en Cateract Gorge. Deze natuurgebieden zijn een must om te bezoeken als je in Tasmanië bent en zeker als je naar Launceton gaat. De meeste mensen bezoeken deze stad zelfs niet om de stad zelf, maar om de natuur die om Launceton heen ligt.

Freycinet National Park

Freycinet National Park ligt aan de oostkust. Het is een groot natuurgebied met bergen, parelwitte stranden en bijzondere lagunes, die je kunt bewonderen tijdens lange wandeltochten door het gebied. Neem zeker je bergschoenen mee, want tijdens een wandeltocht in Freycinet National Park moet je ook enkele steile bergen beklimmen.

In Freycinet National Park vind je ook Wineglass Bay (zie foto) een van de mooiste stranden van heel Australië. Je kunt hier heerlijk wandelen, maar je kunt er ook zeilen of kajakken.

Tasmanie

Overland Track

Wil je zo veel mogelijk zien van de ongerepte natuur van Tasmanië, dan volg je de Overland Track. Dit is een beroemde wandelroute die veel gevolgd wordt door toeristen om de prachtige natuur van Tasmanië van dichtbij te bewonderen. Je moet er wel even de tijd voor uittrekken, want de volledige Overland Track is een trektocht van een week.

De geschiedenis van Tasmanië

Tasmanië was voor het grootste deel van de afgelopen 100.000 jaar nog gewoon verbonden met het vasteland van Australië. Dit is de reden dat het vrij snel bevolkt werd toen de eerste mensen in Australië aan kwamen, aangezien je hier toen nog gemakkelijk kon komen. Voor het eiland ontdekt werd door Abel Tasman in opdracht van de gouverneur van Nederlands-Indië, woonden er voornamelijk jagers en verzamelaars op het eiland.

TIP – naast het bezoeken van bovenstaande highlights kun je hier ook verschillende activiteiten ondernemen zoals hiken, mountainbiken, surfen, kajakken, raften, wandelen, paardrijden en nog veel meer!

Toen Tasmanië in het jaar 1642 werd ontdekt door ontdekkingsreizigers, werd het eiland oorspronkelijk eerst Van Diemensland genoemd. Later veranderde de naam van het eiland naar Tasmanië of Tasmania, naar de ontdekker van het gebied.

In het jaar 1803 kondigde de Engelse gouverneur op Tasmanië de krijgswet af. De oorspronkelijke bewoners van het eiland (Aboriginals) werden tot het jaar 1830 bijna volledig uitgeroeid. Daarom leven er nu geen rechtstreekse afstammelingen van Tasmaniërs meer, maar wonen er alleen nog mensen die afstammen van vrouwelijke Tasmaniërs of Europeanen. De laatste Tasmaanse op het eiland stief in het jaar 1876.

Tasmanie

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland neem je een vlucht naar Melbourne, Sydney of Brisbane. Vanuit een van deze steden neem je een binnenlandse vlucht naar Tasmanië, waar je in de hoofdstad Hobart uit het vliegtuig stapt. Vanuit Hobart bereik je de andere delen van het eiland met het openbaar vervoer of met de auto.

Beste reistijd

De beste reistijd om hier naar toe te gaan is in de Australische zomer, van november tot en met april. In de Australische zomer is de temperatuur op het eiland aangenaam en valt er bovendien minder regen, wat zeker een pluspunt is als je op een ruig eiland bent. Buiten de Australische zomer kun je ook naar Tasmanië gaan, maar dan is de gemiddelde temperatuur op het eiland wel veel lager.

TIP – de beste tijd om naar Tasmanië te gaan zijn de maanden november tot en met april

Dit is prima als je hier goed tegen kunt, maar veel mensen bezoeken het eiland toch liever als het wat warmer is. Voor de drukte maakt het niet uit wanneer je gaat, want het eiland is over het algemeen niet erg toeristisch. Dit betekent dat het nooit echt druk is op het eiland, ook niet als je in de over het algemeen drukkere Australische zomer naar het eiland gaat.

Tasmanie

Locatie Tasmanië