Het weer in Australië is niet zomaar te voorspellen. Het land is zo groot dat er nergens dezelfde weersomstandigheden zijn. Het vrijwel droge binnenland kan extreem heet worden terwijl de winters in Victoria weer flink kouder zijn. De beste tijd om Australie te bezoeken is dus heel erg afhankelijk van de regio waar je bent en het seizoen. Op deze pagina vertellen we je iets meer over de beste reistijd Australie.

Beste reistijd Australië

Zoals gezegd is de beste reistijd afhankelijk van het gebied dat je bezoekt. Over het algemeen kun je het beste naar het zuiden gaan tijdens de Australische zomer. Die loopt van december tot en met maart. Dit betekent echter ook dat de prijzen hoger zijn en de stranden drukker. De beste maanden voor het tropische noorden zijn mei tot en met oktober, terwijl het binnenland goed is van oktober tot en met november en maart tot en met mei. Op deze pagina vertellen we je het volgende over de beste reistijd Australië;

TIP – de beste tijd voor het zuiden is december tot en met maart. Het noorden kun je beter bezoeken tussen mei tot en met oktober.

De seizoenen Australië

De beste reistijd Australie heeft niet alleen te maken met het weer. Het heeft ook te maken met het hoog- midden en laagseizoen. Tijdens deze seizoenen verschilt niet alleen het weer, maar ook de prijzen en drukte. Hieronder een overzicht.

Hoogseizoen

Queensland
December t/m februari

Deze maanden vormen de zomer en zijn dus de beste reistijd Australië. Het is tevens de tijd dat veel locals vakantie vieren dus houd rekening met drukte en hoge prijzen. Het is de leukste tijd om in Australië te zijn met veel buiten activiteiten zoals open lucht concerten en festivals.

Tussenseizoen

Byron Bay
Mrt – mei & sept – nov

De maanden maart t/m mei vallen net na het hoogseizoen, september en november er net voor. Het weer is nog altijd mooi. Grootste voordeel is dat de prijzen dalen en het is een stuk rustiger. Pasen is wel een drukke periode. Herfst is en mooie tijd in Victoria, Tasmanië en het zuiden.

Laagseizoen

Beste reistijd Australie
Juni t/m augustus

Deze maanden vormen het laagseizoen. De dagen zijn cool en regenachtig in het zuiden en mild en zonnig in het noorden. Je kunt goedkoper reizen en het is rustiger. Je hebt vaak scherpe aanbiedingen voor accommodatie en restaurants. In de skigebieden wordt het drukker.

Hoogseizoen in Australië

Het weer in noord, midden en zuid Australië is heel verschillend. Het kan in het zuiden stralend mooi weer zijn terwijl je in andere delen van het land sneeuw kan zien. Over het algemeen is december tot en met februari de beste reistijd Australie, maar dit is niet overal zo. Daarom hebben we een onderscheid gemaakt tussen noord, midden en zuid Australië.

Noord Australië

Het noorden van Australië is het droogst en meest toegankelijk tussen mei en oktober. Je kunt dan warme, zonnige dagen verwachten. Ideaal voor het bezoeken van nationale parken en stranden of om lekker te zwemmen en barbecuen. Het noorden is regenachtig tussen november en maart. Dit wordt wel gecompenseerd doordat de regenwouden en wetlands op hun ‘hoogtepunt’ zijn.

Beste reistijd Noord Australie
Kakadu National Park

Het Kakadu National Park in het noorden

Zuid Australië

In de zuidelijke helft van Australië kun je warm weer verwachten tijdens de zomermaanden van december tot en met maart. Deze maanden worden over het algemeen gezien als de beste reistijd Australie. Ook de herfst (maart t/m mei) is een leuke tijd, met talrijke festivals en de druivenoogst.

De winter (juni tot en met augustus) is minder druk en zorgt meestal voor een koeler klimaat. Ideaal is om te wandelen, terwijl je tijdens de lente (september t/m november) vaak meer wilde dieren kunt spotten.

Beste reistijd Zuid Australie
Great Ocean Road

De Great Ocean Road die je kunt rijden in het zuiden

Midden Australië

Het binnenland van Australië is een dorre, woestijnachtige omgeving met zeer weinig regen, hoge zomertemperaturen en af en toe ijskoude winternachten. Tenzij je graag deze uitersten wil ervaren ben je het beste af in het midden van Australië tijdens de overgangsperiodes tussen april en juni of oktober en november.

Als je echt wilt rondreizen, houd dan de zomer aan van de zuidkust en ga noordwaarts in de winter.

Beste reistijd Midden Australie

Verandering in klimaat

Het wereldwijde klimaat is aan het veranderen, ook in Australië. Het klimaat van Australië is de afgelopen tijd minder voorspelbaar geworden, met stormen en overstromingen. In december 2010 en januari 2011 waren er bij de oostelijke kust grote overstroming. Queensland, een gebied ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen, verdween onder water en er gingen 130.000 woningen verloren in Brisbane.

Dit geeft wel aan dat het weer niet zo maar is te voorspellen. Het kan regenen in het droge seizoen en extreem droog zijn in het droge seizoen. Houd daarom alle lokale weersvoorspellingen altijd goed in de gaten.

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.