Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Overnachten Nieuw-Zeeland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Het overnachten Nieuw-Zeeland zal een flink deel van je geld innemen. Het goede nieuws is dat de je overal veel waar voor je geld krijgt. Of je je geld nu uit geeft in een hostel, hotel, homestay of op een camping, het is allemaal goed. Bijna elke stad heeft een motel of hostel, dus het vinden accommodatie is geen probleem. Het is wel belangrijk om vooraf te reserveren tijdens het hoogseizoen (december tot en met maart).

Overnachten in Nieuw-Zeeland

De meeste Kiwi’s kiezen er zelf voor om tijdens hun vakantie te overnachten in een van de vele goed uitgeruste campings of motels. Ze mijden hotels, die vooral dienen voor buitenlandse vakantiegangers en het bedrijfsleven. De B&B’s, homestays en lodges zijn een prima alternatief voor de campings en hostels, maar de meeste zullen overnachten op campings.

TIP ♥ – ga je kamperen? Houd er dan rekening mee dat je niet overal vrij kunt kamperen

Waar je ook verblijft, verwacht een ongekende gastvrijheid en waardevolle adviezen over lokale activiteiten. Nieuw-Zeelanders zijn ontzettend behulpzaam en je graag bij in het plannen of verder helpen van je reis.

Overnachten Nieuw-ZeelandJe kunt lekker met je eigen camper kamperen.

Hotel Nieuw-Zeeland

Hotels vind je wel Nieuw-Zeeland, maar ze worden niet heel druk gebruikt door toeristen. Nieuw-Zeeland richt zich meer op campings en hostels. De hotels die er staan vind je voornamelijk in de stad. In het binnenland vind je veel hotels die voorheen historische gebouwen waren. Je hebt hier comfortabele kamers voor NZ$100 tot 150 per nacht.

In de steden en grote resorts zijn hotels vaak gericht op bedrijven of op het verkopen van tours. Doordat er veel zakenlui in hotels slapen is het in het weekend erg rustig. Hierdoor kun je vaak voordelige deals vinden in de weekenden.

TIP ♥ – reserveer een hotel van tevoren in het hoogseizoen.

Veel Kiwi’s geven de voorkeur aan de verbazingwekkend goed uitgeruste motels. De kosten voor een motel variëren van NZ$100 tot NZ$200 per nacht. Ze staan vaak dicht langs wegen waardoor je er makkelijk komt als je door het land rijdt. De meeste motels hebben TV, een badkamer, een keuken en andere faciliteiten.

B&B’s en lodges

Motels zijn vooral populair bij families. Stelletjes verblijven liever in een Bed and Breakfast (B&B) waar je een kamer hebt voor zo’n NZ$100 tot 250. Dit kan variëren van een eenvoudige kamer tot luxe koloniale huizen met mooi ingerichte kamers met eigen badkamer. De duurdere versie van een B&B wordt vaak aangeduid als lodges of boutique hotels. Een kamer kost je hier al snel NZ$300 tot NZ$2.000 per nacht. De kwaliteit is dan wel erg goed.

De tarieven dalen in het voor- en laagseizoen. Reis je alleen? Dan kan een B&B nog steeds een goed alternatief zijn, aangezien veel B&B’s kamers bieden aan solo-reizigers voor zo’n 70% van de prijs.

Overnachten in Nieuw-ZeelandJe kunt ook huisjes huren.

Hostels

Bij het overnachten Nieuw-Zeeland mag het hostel uiteraard niet ontbreken. Nieuw-Zeeland is een paradijs voor hostel liefhebbers. Met dan 350 budget-accommodatie die je kunt scharen onder hostels is er altijd wel iets te vinden. Verwacht niet dezelfde prijzen als in Zuid-Amerika of Azië, een dorm kost je al snel NZ$25 per nacht.

Voordeel van hostels is dat ze op prachtige locaties liggen. Vaak vind je ze in het centrum van de stad, nabij het strand, dicht bij een ski-piste of midden in een prachtig nationaal park. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het een geweldige plek is om andere reizigers te ontmoeten. Bij hostels heb je vaak keuze uit YHA en/of BBH.

YHA

Ongeveer 25 hostels zijn geclassificeerd als YHA hostels. Heel populair zijn ze niet, aangezien veel een avondklok hanteren en vreemde openingstijden hebben verlaten en vaal alleen slaapzalen voor mannen en vrouwen hebben. YHA positioneert zicht als een instelling die veel met milieuzorg, recycling en duurzame energie bezig zijn. Je kunt 10% korting krijgen door deel te nemen aan Hostelling International Card.

TIP ♥ – eigenaren van de hostels kunnen je vaak helpen met bezienswaardigheden en de route van je reis.

BBH

YHA’s worden snel ingehaald door andere backpacker hostels, waar de sfeer vaak iets meer van deze tijd is. De BBH, ook wel Budget Backpacker Hostels, zijn iets relaxter en meer-party georiënteerd. De prijzen en kwaliteit die je er voor krijgt zijn vaak goed. De hostels aansloten bij BBH worden vaak beoordeeld op internet dus het kang een kwaad om hun site eens in de gaten te houden.

Kamperen in Nieuw-Zeeland

Er is bijna niets leuker dan overnachten met je tentje of camper op een camping of een vrij plekje in de natuur. Kamperen geeft je de ultieme gevoel van vrijheid waar iedereen naar op zoek is tijdens zijn of haar reis door dit indrukwekkende land. Houd er rekening mee dat je niet zomaar overal vrij kunt kamperen in Nieuw-Zeeland. Kamperen kun je onderverdelen in vrij kamperen of overnachten op campings.

Campings

Veruit de populairste optie qua overnachten Nieuw-Zeeland zijn de campings. Je kunt niet zomaar overal kamperen. Het land beschikt over meer dan 250 campings die beheerd worden door het Department of Conservation (DOC).

Campings vind je werkelijk in alle soorten en maten en op elk denkbare locatie. Van net buiten de stad tot in nationale parken, verlaten valleien, uitgestrekte stranden of diep in de bush. Het is de leukste manier van overnachten omdat je in op campings vaak back-to-natuur gaat.

TIP ♥ – voor alle tips en tricks in staan die je nodig hebt kun je het gratis boekje Conservation Campsites downloaden. Hier download je die voor alle campings op het Noordereiland. Hier voor alle campings op het Zuidereiland. Je kunt ze ook gratis ophalen in een DOC kantoor.

De combinatie van de lage prijzen, de prachtige locaties en de goede voorzieningen zorgen er voor dat bijna iedereen, Kiwi of toerist op campings verblijft.

Prijzen

De campings kun je verdelen in vier categorieën;

  • Basic (gratis) – hebben niets anders dan een soort dixi toilet en water in de buurt;
  • Backcountry (NZ$2-6) – biedt iets meer faciliteiten met bijv. overdekte kookmogelijkheden;
  • Standard (NZ$5-15) – dit is de meest populaire met barbecues, open haarden, picknicktafels en vuilnis ophaling;
  • Serviced (NZ$10-20) – deze campings lijken meer vakantieparken en zijn van alle gemakken voorzien. Reserveren kan geen kwaad hier.

camper kopen Nieuw ZeelandJe kunt niet overal zomaar je camper neerzetten.

Vrij kamperen Nieuw-Zeeland

Vrij kamperen is jarenlang enorm populair geweest qua overnachten Nieuw-Zeeland. En terecht. Want wat is er nu leuker dan rondrijden in je auto of camper om vervolgens ergens op een willekeurige plek te stoppen om je camper te parkeren of je tent op te zetten is toch het ultieme gevoel van vrijheid. Toch wordt het de laatste jaren steeds moeilijker. De populariteit, in combinatie met het toenemende toerisme en dus rommel eiste zijn tol.

Er is een nieuwe wet die gemeenten de mogelijkheid geeft om boetes uit te delen van minimaal NZ$200 (€135) aan mensen die kamperen op plekken waar dat niet mag.

Kan het nog?

Gelukkig wel. Het is wat lastiger, maar niet onmogelijk. De grootste criteria is dat campers self-contained moeten zijn. Dat betekent dat ze een wc moeten hebben met opvang voor het gebruikte water (een potti potti mag ook). Daarom valt een auto al snel af. Een self-contained camper herken je aan de groene sticker.

Daarnaast verschilt het per gemeente. Sommige gemeenten verbieden vrij kamperen binnen 10  kilometer van de stad terwijl andere speciale plekken aanwijzen voor vrij kamperen. Door de veranderingen heeft de DOC meer Conservation Campings opgericht in mooie gebieden dicht bij steden. Sommige zijn gratis maar bij de meeste betaal je zo’n NZ$5 per nacht.

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

1 reactie

  1. Sjoerd lagraauw

    Visitor Rating: 5 Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU